© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
KvK: 02075880
Home > Projecten > Roze Bril > De Mening
Roze Bril is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution® en de Stichting FlauweCult Collectief met medewerking van Joost van de Brug (fotografie en digitale beeldbewerking), Elvera van Bentum (kostuumontwerp), Daniëlle Wacker (ontwerp visagie en hairstyling), Ronald Rooijakkers (productie- en artistieke leiding namens SUBstitution), Saskia Broertjes (productie- en artistieke leiding namens FlauweCult), Emil Klok (productieleiding en penningmeester), Marjan van den Hof en Annemarie Schipperijn (beiden visagie en hairstyling), Dave Baron (digitale beeldbewerking), Nelly Bieniek, Vivian Dabrowski, Koosje Goemans, Florence Schreinemachers en Astrid Wormgoor (allen model), Jelle Bosmans, Floor de Goede, Karl Huisman, Emil Klok, Herien Koning, Richtje Stempher, Mariët Veen, Hannah de Vries en Grytha Visser (allen acteur), Maartje Kreb en Bregje Kneepkens (beiden productieassistentie). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Nanou Erickson, Esther Hooijer, Bas de Kort, Rob de Kort en Estela Muller.

Roze Bril is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van het VSB Cultuurfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Fotoservice Baron Assen, USVA en Milieudefensie Groningen. Met bijzondere dank aan de Boekers Model Agency.
 
Ronald Rooijakkers
Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978)

Functie binnen Roze Bril:
Initiator van het project, projectleider van de fotoshoot, medeverantwoordelijk voor de uitwerking en de bouw van het decor

Roze Bril, vertel eens … Wat wil je ermee bereiken? Waarom deed je mee? Wat wil je ermee zeggen?
Het valt me steeds vaker op dat mensen klagen, dat mensen weinig fatsoensnormen in acht nemen, dat mensen onaardig zijn. En toen ik me er in ging verdiepen, kwam ik onderzoeken tegen waaruit blijkt dat Nederlanders een van de klagerigste volken zijn. Hier wilde ik iets mee doen. Nu wil ik niet beweren dat ik nooit klaag. Ik ben ook wel eens (functioneel) klagerig of onaardig, maar ik merk wel wat het effect van aardig zijn is. Je krijgt hier zo veel positieve energie voor terug. Da’s echt te gek! En het stemt me vrolijker. Die ervaring wil ik delen met anderen!

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen?
Roze Bril heeft nieuwe inzichten opgeleverd en nieuwe werelden geopend. Dat is goed, maar wat ik ermee doe, weet ik nog niet. Daar wil ik de tijd voor nemen. Sowieso gaat Roze Bril een hele tijd door, dus haast is er niet.

Wat doe je in het dagelijks leven?
O jee, allereerst eeuwig student. Door drukte kom ik maar niet aan afstuderen toe: werk, deze projecten. De tijd is op. Wel irritant, want de wil is er wel. Overdag werk ik fulltime bij een reclamebureau als account executive. Leuk werk, is goed hiermee te vergelijken. En natuurlijk ben ik creative director van SUBstitution. Vooral in de avonduren. Volgens mij is er maar één conclusie mogelijk: een druk baasje!

Hobby’s en interesses:
Muziek, schrijven, fotografie, reizen, sporten, theater en film

Wie zijn je voorbeelden?
Erwin Olaf als het om fotografie en stijl gaat. Madonna als het om nog veel meer gaat. Performance. Presentatie. Kracht. Muziek … Ik vind het zo knap wat zij allemaal weet te bereiken. Vooral omdat het telkens anders is. Garanties op succes zouden er daarom niet hoeven te zijn. Bij haar wel!
Voor dit project was de fotografie van David la Chapelle ook een inspiratiebron. In onze research zagen we werk van hem wat ons inspireerde.

Wat maakt Roze Bril volgens jou heel speciaal/bijzonder, anders dan andere projecten?
De bezieling waarmee het is gemaakt. Het eindresultaat wordt vooraf gegaan door maanden voorbereiding. Het concept uitwerken en verfijnen. Bedenken en maken van de kostuums, wat volledig handwerk is. Decors bouwen, etc. Volgens mij kun je dit alleen als je een lange adem hebt of als je je hele ziel en zaligheid in zo’n project stopt!

Waar word jij nu echt vrolijk van?
Er zijn best veel dingen die mij gelukkig en vrolijk stemmen. De meest belangrijke is denk ik muziek. Afhankelijk van mijn humeur kan het heel wisselend zijn, maar Flashdance van Irene Cara en Like a prayer en Hung up van Madonna doen het vrijwel altijd goed!

Wat doe jij om het leven vrolijker, leuker, aangenamer en positiever te maken?
Vooral aardig en beleefd tegen anderen doen. Het is een kleine moeite en waarom zou ik het niet doen? Goedendag zeggen. Bedanken. De deur open houden. Helpen bij de NS-kaartautomaat. Maar ik kan me ook zo aanpassen als je het tegenovergestelde doet.

Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gegeven?
Vanmorgen. Ik heb Elvera, de kostuumontwerper van Roze Bril, verteld hoe blij ik met haar deelname en inzet ben. Echt goed en dat mocht wel eens gezegd worden.

Wat recycle jij?
Glas. Dat breng ik altijd keurig netjes naar de glasbak. Oude kleding laat ik ophalen zodat anderen het nog kunnen dragen. En versleten plastic tassen gebruik ik als afvalzak. Wat ik met oude schoenen doe, weet ik eigenlijk niet. Volgens mij slijt ik die af. Dat ontgaat me een beetje. Ik heb er te veel.

Anekdotes
Het meest positieve vind ik dat het project ook van alles in mezelf losmaakt. Hoe milieuvriendelijk ben ik eigenlijk? Hoe attent ben ik zelf? Positief ingesteld? Negatief ingesteld? Etc. Een betere wereld begint toch bij jezelf. Cliché maar o zo waar. En daarmee wil ik niet zeggen dat we met dit project de wereld iets willen opleggen!


In contact komen met Ronald? Mail naar ronald@substitution.nl.