© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
KvK: 02075880
Home > Projecten > Roze Bril > De Mening
Roze Bril is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution® en de Stichting FlauweCult Collectief met medewerking van Joost van de Brug (fotografie en digitale beeldbewerking), Elvera van Bentum (kostuumontwerp), Daniëlle Wacker (ontwerp visagie en hairstyling), Ronald Rooijakkers (productie- en artistieke leiding namens SUBstitution), Saskia Broertjes (productie- en artistieke leiding namens FlauweCult), Emil Klok (productieleiding en penningmeester), Marjan van den Hof en Annemarie Schipperijn (beiden visagie en hairstyling), Dave Baron (digitale beeldbewerking), Nelly Bieniek, Vivian Dabrowski, Koosje Goemans, Florence Schreinemachers en Astrid Wormgoor (allen model), Jelle Bosmans, Floor de Goede, Karl Huisman, Emil Klok, Herien Koning, Richtje Stempher, Mariët Veen, Hannah de Vries en Grytha Visser (allen acteur), Maartje Kreb en Bregje Kneepkens (beiden productieassistentie). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Nanou Erickson, Esther Hooijer, Bas de Kort, Rob de Kort en Estela Muller.

Roze Bril is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van het VSB Cultuurfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Fotoservice Baron Assen, USVA en Milieudefensie Groningen. Met bijzondere dank aan de Boekers Model Agency.
 
Elvera van Bentum
Elvera van Bentum (Leeuwarden, 1964)

Functie binnen Roze Bril: Kostuumontwerper

Roze Bril, vertel eens … Wat wil je ermee bereiken? Waarom deed je mee? Wat wil je ermee zeggen?
Met Roze Bril wil ik vrolijkheid oproepen. Mensen blij maken. Mensen een gelukkig moment bezorgen. Ik wil ze een andere werkelijkheid voorschotelen. Je fantasie en dromen kunnen werkelijkheid worden.
In het uitgangspunt van Roze Bril kon ik me helemaal vinden. Ik wil ermee zeggen ‘Kijk anders, kijk beter’. Je hoeft niet per se bovenop een berg te gaan staan om een mooi zicht te hebben. Ga eens door je knieën met je neus boven de grond. Kijk naar de kleine dingen. Hoe mooi die kunnen zijn. Je hoeft niet het niet altijd ver te zoeken.

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen:
Veel theatervormgeving. Op dit moment ben ik bezig met Shakespeare theater in Diever en met de vormgeving voor Erik & Het Kleine Insectenboek dat straks in Assen wordt gespeeld. Mijn specialiteit is werken met niet voor de handliggende materialen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een eigen bedrijfje in theatervormgeving en maak vooral theaterkostuums en accessoires. Daarnaast volg ik een opleiding tot coupeuse en werk ik nog bij een bedrijf in buitenreclame. O ja, en ik woon in een wagen op het platteland.

Hobby’s en interesses:
Ik ben hobbyboerin met twintig kippen. Verder bezoek ik graag punkconcerten, maar eigenlijk ben ik altijd bezig met het maken van allerlei dingen. Zowel praktische als de meer kunstzinnige dingen.

Wie zijn je voorbeelden?
Mensen met gedrevenheid. Mensen met passie. Mensen die iets doen, niet omdat het moet, maar uit overtuiging. En dan bedoel ik niet fanatisme. Dat is net weer een stap te ver.

Wat maakt Roze Bril volgens jou heel speciaal/bijzonder, anders dan andere projecten?
De samenwerking met zoveel verschillende mensen. Door ieders inzet is het zo divers geworden: verschillende achtergronden, verschillende disciplines.

Waar word jij nu echt vrolijk van?
O jee … Een kinderhand is gauw gevuld. Er zijn zoveel dingen waar ik vrolijk van word. Dat kunnen bijvoorbeeld overdrijvende wolken in een strak blauwe lucht zijn.

Wat doe jij om het leven vrolijker, leuker, aangenamer en positiever te maken?
Liefde en respect zijn de spil van alles. What you give, is what you get. Als ik dat vertaal naar mezelf dan is dat bij mezelf blijven en mijn idealen niet verloochenen. Geluk nasterven, maar niet ten koste van anderen.

Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gegeven?
Geen idee. Daar ben ik eigenlijk niet zo bewust mee bezig.

Wat recycle jij?
Eigenlijk alles. Overal zie ik nog mogelijkheden. Wat dat betreft vind ik het jammer dat ik niet meer in de stad woon. Op het platteland wordt minder snel iets weggegooid; in de stad vind je schatten bij het grofvuil.

Anekdotes
Lust en liefde tot een ding, maakt moeite zeer gering. Wat je met plezier doet, lijkt niet op werken.

Website Elvera