© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
KvK: 02075880
Home > Projecten > Roze Bril > Het Idee
Roze Bril is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution® en de Stichting FlauweCult Collectief met medewerking van Joost van de Brug (fotografie en digitale beeldbewerking), Elvera van Bentum (kostuumontwerp), Daniëlle Wacker (ontwerp visagie en hairstyling), Ronald Rooijakkers (productie- en artistieke leiding namens SUBstitution), Saskia Broertjes (productie- en artistieke leiding namens FlauweCult), Emil Klok (productieleiding en penningmeester), Marjan van den Hof en Annemarie Schipperijn (beiden visagie en hairstyling), Dave Baron (digitale beeldbewerking), Nelly Bieniek, Vivian Dabrowski, Koosje Goemans, Florence Schreinemachers en Astrid Wormgoor (allen model), Jelle Bosmans, Floor de Goede, Karl Huisman, Emil Klok, Herien Koning, Richtje Stempher, Mariët Veen, Hannah de Vries en Grytha Visser (allen acteur), Maartje Kreb en Bregje Kneepkens (beiden productieassistentie). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Nanou Erickson, Esther Hooijer, Bas de Kort, Rob de Kort en Estela Muller.

Roze Bril is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van het VSB Cultuurfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Fotoservice Baron Assen, USVA en Milieudefensie Groningen. Met bijzondere dank aan de Boekers Model Agency.
 

Negativiteit is uit, positiviteit is in

Het kunstproject Roze Bril is het antwoord op de heersende negativiteit in de maatschappij. Geen geklaag. Geen gezoek naar spijkers op laag water. Alleen aandacht voor wat wél de moeite waard is. Complimenteus. Attent. En vrolijk. Dat is nodig zeggen onderzoeken, want wij Nederlanders zijn regelrechte horken. Roze Bril brengt daarom wat positiviteit terug. Dat levert meer energie op. En dat maakt het leven aangenamer.

Recycling Eendracht maakt kracht, tweedracht breek kracht
Positief in het leven staan betekent niets meer dan op een andere manier naar dingen kijken. Regen is niet leuk als je een dagje naar het strand wilt, maar door chagrijnigheid, verdwijnt de regen niet. Roze Bril kijkt op een andere manier naar materialen. In het geval van dit project door zoveel mogelijk voor afgedankte en tweedehands materialen te kiezen. Hierdoor ontstaat meteen het subthema van het project: recycling. Een belangrijk thema, want door de afvalberg nu te beperken, heeft de volgende generatie straks ook een roze leven. Vanwege het hoge recyclegehalte omarmt Milieudefensie Groningen Roze Bril van harte!

Geluk
Centraal in Roze Bril staat een oude caravan, met gerecycled materiaal gepimpt tot Blije Boemel. In de Blije Boemel is een geënsceneerde fotoserie te zien, omringd door vrolijke krantenberichten. Verder vind je er allerlei dingen waar een mens vrolijk van wordt: een kop verse koffie, bloemen, blije muziek, etc.
Vanuit de Blije Boemel strijken acteurs op festivalterreinen neer. Om het publiek één op één, het liefst onverwacht, te verblijden met gedichtjes, een bloemetje, een compliment, etc. Als het regent staan ze klaar om een paraplu boven je hoofd te houden. Als je de weg kwijt bent, zijn ze je persoonlijke gids. En zo zijn er eindeloos veel mogelijkheden om mensen een moment van geluk te bezorgen.

Het is nooit zo donker of het wordt weer lichtPositieve gezegdes
Maar Roze Bril is niet alleen ‘theater’, Roze Bril is ook een grote tentoonstelling met foto’s, kostuums en stellages, wederom grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal. Om het projectthema nog meer uit te stralen, kregen de foto’s positieve gezegdes mee als titel.

Roze Bril is volledig samen gemaakt met de Groninger Stichting FlauweCult Collectief en bestaat uit twaalf gelimiteerde foto's, zes kostuums, de Blije Boemel, het artikel ... en een heleboel theaterperformances toegespitst op festivals en exposities.