© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > De Mening
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution«, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
Ronald Rooijakkers
Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978)

Functie binnen Plastique Fantastique:
Bedenker van het project, projectleider, digitale beeldbewerker en regisseur van de films

Wat zijn je verwachtingen van Plastique Fantastique:
Afgezien van het feit dat ik vind dat het bijzonder is vormgegeven en Plastique Fantastique het beste SUBstitution-project tot nu toe is, denk ik dat het een mooie aanleiding kan vormen om de dialoog over de invloed van media op gang te brengen. Het onderwerp leent zich er uitstekend voor. Nog mooier zou het zijn als deze discussie via media gevoerd wordt. Daar hoop ik stiekem een beetje op.

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen:
Om eerlijk te zijn heb ik nu nog geen idee. Ik ben door dit project gaan inzien dat er ook grenzen zijn. Zo was ik voor dit hele project eindverantwoordelijk. Tegelijkertijd ben ik maar een mens met twee handen. Dat gaat moeilijk samen. Eerst wil ik eens bedenken hoe ik hierin sta. Ik vermoed wel dat er weer iets komt. Het is fantastisch om te doen, geweldig om te zien hoe een enthousiast team ervoor gaat en ik verbaas me iedere keer over de mogelijkheden, maar misschien moet het wat kleinschaliger. We zullen het zien.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Da's een hele mond vol. Al een tijdje ben ik laatstejaarsstudent communicatie, ik ben ook account executive op een groot reclamebureau en verder creative director van SUBstitution. Last but not least, ben ik ook nog freelance journalist. Lekker veel afwisseling, maar ook nog genoeg tijd voor leuke dingen hoor.

Hobby's:
Muziek, schrijven, fotografie, reizen, sporten en film.

Wie zijn je voorbeelden:
Erwin Olaf en Madonna. Voor dit project speelt de invloed van een docent van mijn opleiding, Bart Nilissen, ook een rol. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik het projectthema zo interessant ben gaan vinden. Zijn manier van vertellen, uitleggen en discussiŰren vind ik bijzonder. Ook al is hij soms streng in zijn beoordeling, niets is direct goed, zijn aanpak heeft op mij een goede uitwerking. En zijn doorvragende lesmethode is een goede leerschool.

Wat maakt Plastique Fantastique volgens jou heel speciaal/bijzonder:
Het is de combinatie van alles denk ik. Het gaat niet alleen om foto's. Visagie en kostuums, in mijn beleving ook zelfstandige kunstdisciplines, spelen een grote rol. De artclip gaat verder op het punt waar de foto's ophouden. Zeg maar het verlengstuk. En het is niet alleen beeld. Dat zou te makkelijk zijn. Het hele project wordt vergezeld door de nodige achtergrondinformatie over media. Juist dat laatste maakt het anders dan anders denk ik.

Mening over de invloed van media op de mens:
Los van wat ik ervan vind, vind ik het een fantastisch spel. Het is bijna van alle tijden. Spelregels zijn er niet en de uitslag is telkens wisselend. Ik probeer het zo goed mogelijk te volgen. Ik kijk vaak naar kijkcijfers, houd actuele discussies bij, kijk hoe ze tot stand komen, etc. En natuurlijk probeer ik de invloed van de media en gebeurtenissen te analyseren, missers op te zoeken enzovoort.

En wat vind ik van de media-invloed? Door mijn achtergrond kan ik het veel beter plaatsen. Daarom kijk ik ook heel anders naar media. Ik probeer me veel minder be´nvloedbaar op te stellen en ik probeer achterliggende gedachten/gewenste invloeden te doorzien en/of begrijpen. Dat wil niet zeggen dat ik niet te be´nvloeden ben. Wat me in ieder geval opvalt, is de waarde die mensen hechten aan bijvoorbeeld televisie. En hoe vaak je niet hoort 'het was in de media, dus is het waar'. Mensen zijn zo goedgelovig! Daar krijg ik wel eens kippenvel van. Hier komen mijn eerste vraagtekens naar boven .

Verder vind ik de invloed in zekere zin goed. Extra omzet levert meer werkgelegenheid op, meer werkgelegenheid levert meer bestedingen op, etc. Ik ben fanatiek aanhanger van een actieve economie en alle gevolgen die daarbij horen. Maar die extra omzet mag niet gepaard gaan met leugens en bedrog. Die zijn sowieso voor nieuwsuitingen verboden. Dat moet zo waarheidsgetrouw mogelijk. Ik weet dat dat moeilijk is. Het wordt immers door mensen gedaan, maar toch. Het voorbeeld van de vermeende concentratiekampen in BosniŰ vind ik treurig. Kortom, misbruik is verboden, alle andere invloeden vind ik prima. Ik hoop alleen dat mensen ze doorzien.

Over welk lichaamsdeel ben je niet tevreden:
Op zich ben ik best tevreden over mijn lichaam. Ik doe mijn best niet te dik te worden. Dat heb ik voor een groot gedeelte zelf in de hand. Je vindt me dus zo'n drie keer per week in de sportschool. Daar ben ik best fanatiek in. Ik vind mijn lengte mooi en ik kan best uitstraling hebben. Niet als ik aan het werk ben, dan kijk ik nors voor me uit. Noem het concentratie. Het enige waarbij ik echt denk dat Moeder Natuur een foutje heeft gemaakt is mijn neus. Volgens mij had die iets kleiner moeten zijn.

Anekdotes:
Volgens mij is alles al gezegd. Ik ben als projectleider trots op de belangeloze inzet van alle deelnemers en het geduld dat ze met me hadden. Ik ben niet de meest makkelijke projectleider; alles moet perfect, anders moet het over. Daar staat tegenover dat ik alleen voor kwaliteit ga. Verder ben ik enorm tevreden met het eindresultaat en heb ik geen moment spijt van dit project. Applaus voor alle makers! Nu afwachten of het publiek het project ook kwaliteit vindt uitstralen .

In contact komen met Ronald? Mail naar ronald@substitution.nl.