© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > De Mening
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitutionģ, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
Monique van Zuidam
Monique van Zuidam (Buurmalsen, 1982)

Functie binnen Plastique Fantastique:
Assistent visagie en kostuums en ontwerper 'slangenpruik'

Wat zijn je verwachtingen van Plastique Fantastique:
Ik hoop dat het project door foto's en artikelen in kranten en ander leesvoer publiciteit en aandacht krijgt. Dan kan het publiek pas goed zien en lezen wat de achterliggende gedachte van het project is. Dit nodigt vast uit tot nieuwsgierigheid waardoor men meer wil weten over SUBstitution. Verder verwacht ik voor mezelf dat ik in de toekomst bij andere projecten veel heb aan de ervaringen die ik binnen het project Plastique Fantastique heb op gedaan.

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen:
Ik wil me meer bezighouden met visagie en styling, mezelf ontwikkelen en ooit al mijn creatieve ideeŽn bij elkaar gooien en zelf een fotoshoot organiseren waarin ik mijn eigen stijl kan laten zien.

Wat doe je in het dagelijks leven:
Ik ben bloemist, plantaardig vormgever en visagist. Misschien een gekke combinatie, maar allemaal creatieve beroepen.

Hobby's:
Mode, visagie, fotografie en plantaardige objecten creŽren. Mijn passie voor visagie is ontstaan, doordat ik een connectie zag met het werk wat ik doe: bruidsboeket - bruidsmake-up. Tijdens mijn opleiding visagie kwam ik erachter dat er meer is dan alleen bruidsmake-up en zag ik heel veel uitdagingen in alternatieve make-ups. Gek genoeg lijken dit twee totaal uiteenlopende beroepen, maar ikzelf zie echter veel overeenkomsten qua creativiteit. Mijn passie voor plantaardige objecten is al vroeg in mijn opleiding tot bloemist ontstaan. Ik vond de opleiding leuk maar ik was altijd bezig met heel andere materialen, zoals fietsenbanden en siliconen. Deze materialen verwerkte ik overal in: boeketten, bloemstukken etc. Omdat ik meer wilde ben ik visagie gaan doen. Zo kon ik tot een totaalplaatje komen.
Nu ontwerp ik plantaardige objecten voor bijvoorbeeld bedrijven. Dit kun je zien als een kunstobject. De plantaardige materialen die ik gebruik zijn blijvend. In de objecten vind je altijd iets van mijn eigen stijl terug, fietsenband of bijvoorbeeld postbode-elastieken.

Wie zijn je voorbeelden:
Zoveel. Ik kan door van alles geÔnspireerd raken. Dat hoeft geen visagist of stylist te zijn. Dat kan ook een gekke boom langs de weg zijn. Dat is heel breed.

Wat maakt Plastique Fantastique volgens jou heel speciaal/bijzonder:
Met dit project heb ik een kans gekregen om ervaring op te doen en mezelf te ontplooien binnen niet alleen mijn eigen vakgebied, maar ook binnen andere vakgebieden zoals kostuums. Hier heb ik veel van opgestoken. We moesten tenslotte met zijn allen tot een goed eindresultaat komen. Samenwerking was dus heel belangrijk. En juist die samenwerking maakt dit project heel bijzonder.

Mening over de invloed van media op de mens:
Hier en daar een idee uit de media pikken en daar je eigen stijl mee creŽren is prima, exact kopiŽren is meelopen.

Over welk lichaamsdeel ben je niet tevreden:
Ik ben tevreden zoals ik ben. Ach, weet je, ik zou best een strak buikje willen hebben.

Anekdotes:
Het heeft even geduurd, we moesten het project tijdelijk uitstellen, maar ik had de shoot niet willen missen. Ik heb die dag en natuurlijk daarvoor veel ervaring opgedaan. Hopelijk volgen er meer van dit soort projecten. Ik vond het echt geweldig om mee te maken dat zoveel mensen, kostuumontwerpers, visagisten, fotograaf, cameramannen, etc. tot zo'n mooi eindresultaat wisten te komen.

In contact komen met Monique? Mail naar medewerkers@substitution.nl.