© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > De Mening
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
Emmie Buermans
Emmie Buermans (Bergen op Zoom, 1975)

Functie binnen Plastique Fantastique:
Cameraman en editor documentaire

Wat zijn je verwachtingen van Plastique Fantastique:
Het publiek is natuurlijk ontzettend enthousiast, er komt een uitgebreide recensie in de Volkskrant cultuurbijlage en ook de documentaire wordt uitzinnig ontvangen. Deze wordt zelfs op enkele lokale zenders of een festival gedraaid . Dat zou geweldig zijn en daar ga ik voor. Mocht dit wat te enthousiast zijn geschetst dan ga ik er op zijn minst van uit dat het publiek de tijd zal nemen om naar de prachtige foto's te kijken, omdat het niet zomaar een 'plaatje' is maar een beeld waarin alle energie samenkomt (de energie van het stylen van de modellen, het voorbereidende werk, het bewerken van de foto's, etc.). Het zien van de beelden zal het publiek stimuleren over de invloed van media na te denken. De documentaire is een uitstekend middel om het publiek te laten zien hoe de foto's tot stand zijn gekomen waardoor de foto's een meerwaarde krijgen.

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen:
Ik wil graag korte films, documentaires en diverse kunstzinnige producties maken waarbij ik zowel wil filmen als editen. Tijdens het filmen leer je verschillende mensen kennen en bij het editen is het een uitdaging om van al het materiaal een mooi geheel te maken. Een leuke combi.

Wat doe je in het dagelijks leven:
Ik ben net een jaar moeder, daar ben ik veel mee bezig en qua werk maak ik filmpjes. Op dit moment met name voor theaterproducties; film als ondersteuning/introductie van een theaterstuk.

Hobby's:
Filmen, editen, fotograferen en reizen

Wie zijn je voorbeelden:
Films waarin met tijd en toeval/lot wordt gespeeld vind ik erg fascinerend, bijvoorbeeld Lola Rennt van Tom Tykwer of enkele films van Quentin Tarrantino.

Wat maakt Plastique Fantastique volgens jou heel speciaal/bijzonder:
Meestal werk ik alleen of met een klein groepje mensen. Bij dit project is dat niet het geval. Juist daarom is dit project speciaal voor mij. Je werkt samen met een team waarbinnen iedereen een andere kunstzinnige discipline heeft. Deze kunstvormen worden gecombineerd. Uiteindelijk werkt iedereen wel met hetzelfde doel. Dat vind ik bijzonder.

Mening over de invloed van media op de mens:
De mens wordt volgepompt met informatie. Meer, meer en meer. Het gaat ten koste van de kwaliteit. Wat waar is weet je al lang niet meer. Om je als medium te onderscheiden moet je steeds extremere dingen bedenken. Het uitbrengen van extreme programma's bijvoorbeeld heeft denk ik een verkeerde invloed op met name kinderen. Geweld, verkrachtingen, extreme seks, het is allemaal steeds normaler geworden. Ik heb de tv maar afgeschaft. Een avond voor de tv gaf me vooral een gevoel van waar heb ik nu eigenlijk de hele avond naar zitten kijken, ik wilde op tijd naar bed.
Bepaalt de vraag het aanbod of bepalen de media wat wij als mensen moeten lezen/zien? Graag kies ik zelf wat ik lees of zie in plaats van me te laten overspoelen.

Over welk lichaamsdeel ben je niet tevreden:
In principe kan alles beter: plattere buik, strakkere billen, dikkere borsten, gladdere huid, glanzender haar, langere wimpers, etc. Maar wat is beter eigenlijk? Zoals de media ons voorschrijven hoe we moeten zijn? Wat is het ideaalbeeld? Ik heb eens een artikel gelezen waarin de journalist mannen uit verschillende culturen foto's van vrouwen liet zien met de vraag welke vrouwen ze aantrekkelijk vonden. Sommige mannen vonden een bepaalde vrouw mooi vanwege bijvoorbeeld de borsten en andere mannen keken daar totaal niet naar. Borsten zijn voor hen niets seksueels, daar werd gekeken naar de vorm waarin het schaamhaar groeide. Misschien ben ik daar wel een ontzettend lekker wijf!
Ik ben opgehouden me druk te maken over mijn lichaam. Als ik me maar lekker voel en wie me niet accepteert zoals ik ben, heeft vast een probleem met zichzelf. Maar toegegeven, soms kan ik me heus wel eens druk maken als mijn broek te strak zit.

Anekdotes:
Ik vond het leuk met iedereen te samengewerkt te hebben. Wie weet tot een volgend project.

In contact komen met Emmie? Mail naar medewerkers@substitution.nl.