© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > De Mening
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
Annemieke ten Pas
Annemieke ten Pas (IJsselstein, 1981)

Functie binnen Plastique Fantastique:
Model

Wat zijn je verwachtingen van Plastique Fantastique:
Ik verwacht dat het publiek er in het begin even aan moet wennen; het is in deze maatschappij zo gebruikelijk om met slanke modellen te werken. Bovendien heb ik al enkele negatieve reacties gekregen: "Je gaat daar toch niet aan meedoen? Modellen horen gewoon slank te zijn". Daarom denk ik dat niet iedereen het project zal waarderen. Ik kan dat gelukkig naast me neerleggen. Verder denk ik dat de media erg nieuwsgierig zullen zijn, maar hoe ze erop zullen reageren dat weet ik niet.

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen:
Uit mezelf niets, maar als er weer iets op mijn pad komt, zal ik er zeker weer goed over nadenken. Eigenlijk net zoals nu: ik ben gevraagd, heb erover nagedacht en gedacht dit moet ik doen! Het thema en het idee spraken me buitengewoon aan.

Wat doe je in het dagelijks leven:
Ik doe de opleiding SPW-kinderopvang en ik werk twee dagen op een kinderdagverblijf en één middag op de naschoolse opvang. Op zaterdag werk ik ook nog in een bloemenwinkel.

Hobby's:
Film, uitgaan, mijn vrienden en bloemschikken om het thuis nog wat gezelliger te maken.

Wie zijn je voorbeelden:
Ik heb eigenlijk geen voorbeelden.

Wat maakt Plastique Fantastique volgens jou heel speciaal/bijzonder:
Door de keuze voor volslanke modellen hebben we een heel ander beeld neergezet. Als ik zelf volslanke mensen op bijvoorbeeld de televisie zie, kijk ik er ook anders tegen aan. Je bent het niet gewend. Als er minder een taboe op zou heersen, wennen mensen er vanzelf aan dat niet iedereen slank moet of hoeft te zijn. Dat gebeurt nu al een beetje. Iedereen wordt ook dikker, daar horen we genoeg over op de radio en tv.
Mening over de invloed van media op de mens:
Media hebben absoluut een grote invloed op mensen. Als ik naar mijn eigen gedrag kijk, merk ik dat ik me laat beďnvloeden. Als ik nieuwe kleding koop, wil ik wel iets wat in de mode is. Hetzelfde geldt voor mijn haar. Het is niet zo dat ik met alle trends meeloop maar ik houd er wel rekening mee.

Over welk lichaamsdeel ben je niet tevreden:
Mijn omvang. Erg toepasselijk voor dit project. Ik ben er niet tevreden mee, omdat niemand zo wil zijn en omdat het vaak vervelend is als ik weer eens nét dat leuke shirtje of die te gekke rok niet pas, terwijl ik dat wel zo graag zou willen hebben.

Anekdotes:
De hele dag liep ik in een kostuum dat onder andere geďnspireerd was op de Barbiepop. Ik heb zelf niet veel met Barbiepoppen. Ik speelde er vroeger ook niet mee. Mijn zussen hadden er wel een. Volgens hen had ik er ook een, maar ik kan het me niet herinneren. Ik gaf er echt niet om. Ik had mijn eigen volslanke pop en die heb ik nog steeds.

In contact komen met Annemieke? Mail naar medewerkers@substitution.nl.