© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > De Mening
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
Alice Lagas
Alice Lagas (Scheveningen, 1979)

Functie binnen Plastique Fantastique:
Cameraman

Wat zijn je verwachtingen van Plastique Fantastique:
Media zullen zeker op dit project reageren omdat het niet standaard is. Vaak willen mensen de media imiteren of zich aan hen spiegelen. Dat doet dit project op zich ook, maar wel over the top en met humor; een uit de media gekopieerde Barbiepop die vervolgens zelf wil imiteren. Ik kan me niet voorstellen dat media dit niet zullen oppikken. Als media het oppikken, zullen andere belangstellenden volgen.

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen:
Ik wil videoclips en korte films produceren voor startende bands in Den Haag. Het liefste voor jongeren die niet zo rijk zijn. Zelf had ik een meidenband op mijn 16e. We konden onze frustraties kwijt, want die had ik op die leeftijd en we barstten van de energie!

Wat doe je in het dagelijks leven:
Ik ben onlangs een video- en dvd-bedrijf gestart. Tot nu toe ben ik bezig met veel korte films (films over surfen en bedrijfsfilms) en het in elkaar zetten van dvd-menu's. Naast videomaker werk ik als analist bij de politie.

Hobby's:
Golfsurfen, lekker in de Noordzee met slechts een plankje en een goed wetsuit, zwemmen en yoga.

Wie zijn je voorbeelden:
Chris Cunningham en Guy Ritchie, de man van Madonna die de videoclip bij het Madonnanummer What it feels like for a girl maakte. Deze Madonnaclip laat een sexy vrouw zien met stijl en teveel testosteron. Madonna neemt als sexy vrouw een oma mee en gooit haar afval weg terwijl ze wegscheurt in een super vette oude Amerikaanse bak. Deze clip laat een andere vrouw zien dan alle andere clips op tv. Een vrouw die niet alleen zorgt of knap wil zijn - 99,99% van de clips laten deze vrouwen zien - en die schijt heeft aan de (onbeschreven) regels. Clips die andere typen vrouwen laten zien, worden al gauw van het scherm gehaald door MTV en zeker voor 23:00 uur.
Het lijkt mij ook helemaal geweldig om door de stad te scheuren in zo'n vette bak. Liever dit dan in bikini met honderd andere vrouwen om een pooier heen dansen. Eindelijk een clip waarmee ik me kan identificeren en waar ik enorm om kan lachen. Verder is hij vlot gemonteerd op de muziek; hij zit echt goed in elkaar! Zo wil ik ze ook produceren.

Wat maakt Plastique Fantastique volgens jou heel speciaal/bijzonder:
De spontane samenwerking en de aanpak van het thema. Veel verschillende mensen uit het hele land komen bijeen om samen drie typen vrouwen neer te zetten. Hier komt veel bij kijken en iedereen heeft zijn rol hierin. Zoveel verschillende disciplines en alles vloeit toch vlekkeloos in elkaar.
De aanpak vind ik bijzonder omdat er met een knipoog naar de invloed van media wordt gekeken. De humor maakt het anders en volgens mij speciaal.

Mening over de invloed van media op de mens
:
Media hebben een immense invloed; zij bepalen onze mening. Media zouden eigenlijk totaal vrij moeten zijn en absoluut niet eenzijdig! Neem MTV. Zij verbiedt juist díe clips, die ik helemaal geweldig vind. Clips die een ander beeld laten zien. Dat vind ik eenzijdig. Verder wordt bijvoorbeeld seks, of eigenlijk alleen maar een stel blote tieten, niet toegestaan in Hollywoodfilms, terwijl je in die films wel iedereen kunt uitmoorden. Wat is nou gezonder?
Tv is een collectief bewustzijn geworden over heel de wereld. Het is dus belangrijk dat tv geen eenzijdig hypocriet beeld laat zien, want dan krijgen mensen een vertekend beeld en gaan ze misschien rare dingen doen.

Over welk lichaamsdeel ben je niet tevreden:
Ik ben over geen enkel lichaamsdeel ontevreden. Wel zou ik leniger willen zijn, omdat je je dan jonger voelt en alle sporten aan kunt.

Anekdotes:
De draaidag was op mijn verjaardag. Geen probleem. Ik houd daar toch niet van. Dit was een mooi excuus. Op deze manier had ik een onwijs leuke dag en ik kreeg van de crew nog een cadeau ook!

Website Alice