© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > De Kostuums
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution«, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
Lekker verantwoordHet Keurslijf
Media tonen ons de hele dag volmaakte lichamen. Zo volmaakt dat het haast onmogelijk is om zo te zijn. Zij creŰren een chemische wereld die niet bestaat. Dit kostuum vergroot dat letterlijk uit en het drijft de spot met de perfectie van de wereld waarin we nu leven. Het kostuum wil een onmens symboliseren.
Het latexpak verwijst naar het volmaakte lichaam/de perfecte huid waar iedereen naar streeft. De kraag is ge´nspireerd op cellulitis/sinaasappelhuid, die ontstaat als je niet genoeg 'werkt' aan je lichaam of als de veroudering zijn intrede doet. Tot slot verwijst het corset naar de verharding van de maatschappij; het is een beschermlaag die je nodig hebt om te overleven in deze consumptiemaatschappij. Bovendien is het hele kostuum zo nauwsluitend, dat je je amper kunt voortbewegen, symboliek voor het keurslijf dat media ons aanmeten. Gebruikte materialen zijn ballonnen, latex en hard plastic.
Voor een natuurlijk evenwichtDe Correctie
In de media zien we perfecte lichamen, perfecte lippen, perfecte borsten. Zo wil bijna iedereen wel zijn. Tegenwoordig ligt dat ook nog binnen handbereik. Plastische chirurgie en botox zijn vandaag de dag niet meer schokkend. Het perfecte lichaam komt steeds dichterbij, maar helaas kan bijna niemand aan dit beeld voldoen. Dit is het uitgangspunt van dit ontwerp.
Het perfecte lichaam is gebruikt als basisvorm, maar dan als contrast in een grote maat. De stikkels verwijzen naar de hulplijnen voor plastische chirurgie. De achterkant is gebaseerd op de operatieschort. Door de verschillende materialen zoals een gaasachtig/gladde linnen en verband ontstaat er een tweestrijd in het kostuum. Dit symboliseert de mens in de maatschappij.
Puur natuurHet Product
Wij worden allemaal zodanig door media be´nvloed dat we eigenlijk onbewust een product in de maatschappij zijn geworden. We worden allemaal naar een richting toe geduwd, zonder dat we onszelf bewust zijn van onze daden. Dit gegeven is uitgangspunt van dit kostuum; de mens is een product.
Hierbij is het model letterlijk beschouwd als een (eetbaar) product dat in een verpakking verwikkeld moet worden. De basisvorm van de top is ge´nspireerd op een type papieren zak, die wij bijvoorbeeld kennen van de snackbar. De rok heeft de kenmerken van een diepvries boodschappentas met plastic handvatten en diepvriessymbolen als vissen. De gebruikte dradenstof moet een associatie met de vleesstructuur oproepen. Gebruikte materialen bij dit ontwerp zijn onder andere tafelzeil en een zelf gemaakte dradenstof.