© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > Het Idee
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution«, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
De wereld is niet alleen Barbie & Co's

Het thema in het project Plastique Fantastique is de door de maatschappij sterk be´nvloede mens. Denk hierbij aan de invloed van vooral media op ons consumptiegedrag en ons denken. In modebladen zien we hoe we eruit moeten zien, in een soapserie leren we hoe we ons moeten gedragen en in films zien we welke producten we moeten kopen. Zonder toegevoegde suikersDit alles gesponsord door tal van bedrijven. Iedereen doet net zo hard aan dit proces mee en daar is in feite niets mis mee, want het houdt de maatschappij staande: de consument koopt bij deze bedrijven, de bedrijven produceren en zorgen voor werkgelegenheid. Daarmee is de cirkel rond. Blijft de vraag: waar ligt de grens en is dit normaal? Daarom Plastique Fantastique dat precies het tegenovergestelde doet: dit gedrag op de hak nemen.

Symboliek
Het projectthema is symbolisch in Plastique Fantastique verweven. Symbolen die terugkomen zijn het figuur van de modellen: een reactie op de verheerlijking van slankheid als hÚt ideaal door met name media. Het gebruik van kunststoffen in de kostuums. Deze materialen staan symbool voor lichaamscorrectie, valse schoonheid en een plastic waarheid. De visagie verbeeldt de onnatuurlijke uitstraling die ontstaat door tal van correcties en andere gevolgen van deze invloed. Tot slot dragen alle modellen pruiken, die de fictieve wereld, ontstaan door media-invloed, symboliseren.

SUBstitution wil met dit project de jarenlange hete discussie over media en samenleving verbeelden. Het project heeft als doel opening geven tot discussie. Bovendien spreekt Plastique Fantastique de taal van de media; schokkende, plastische beelden. SUBstitution stelt zich in tegenstelling tot media niet tot doel een mening te be´nvloeden en/of in te geven, discussie op gang brengen is het enige waar het de makers om te doen is. Het is aan de ontvanger om te beslissen wat hij/zij hiermee doet.

Gebakken lucht
Om de discussie op gang te brengen en te prikkelen hebben alle creaties titels die refereren aan teksten op verpakkingsmaterialen van producten en kreten uit de media. SUBstitution wil hiermee zijn creaties op ludieke wijze onder de aandacht brengen en laten zien dat deze kreten niet meer dan gebakken lucht zijn; een poging om invloed uit te oefenen. In tegenstelling tot bij andere projecten van SUBstitution zijn de titels ditmaal in het Nederlands; een reactie op de verengelsing van ons taalgebruik.

Beeldvorming speelt een grote rol in ons leven. Zo bepalen nieuwsuitzendingen iedere dag welke onderwerpen zij voor ons belangrijk vinden, welke beelden wij krijgen te zien en hoe ze dat vormgeven. Nu één extraVergelijk voor de grap eens het RTL Nieuws van 19.30 uur en het Acht uur Journaal van de NOS. Wij hebben dat een week gedaan (voor meer info klik hier). Je zult zien dat eenzelfde onderwerp op een andere plaats in de uitzending kan staan en dat de aanpak verschillend is. Invloed kan echter ook manipulatief zijn! Zo lag het programma Probleemwijken van SBS6 onder vuur omdat de gevolgde personen betaald zouden krijgen voor hun gedrag. Hierdoor ontstaat een fictieve wereld die in het geval van dit programma zou hebben aangezet tot haat, vernielingen en zelfmoord.

Goede Tijden, Echte Tijden, een analyse
Om de (foute) invloed van media te belichten is dit project verrijkt met diverse achtergrondverhalen, waaronder een artikel over de soap Goede Tijden, Slechte Tijden met de titel Goede Tijden, Echte Tijden, een analyse.

Het hele project Plastique Fantastique bestaat uit negen solofoto's (gelimiteerd) en drie groepsfoto's (ongelimiteerd), drie kostuums, een artclip, een documentaire, een opiniŰrend artikel, het artikel Goede Tijden, Echte Tijden, een analyse en een artikel over de verschillen tussen het NOS Acht uur Journaal en het RTL Nieuws van 19.30 uur.