© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Plastique Fantastique > Plastique Fantastique
Plastique Fantastique is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van kleinejan.org (fotografie en digitale beeldbewerking), Els van Meenen (uitwerking idee en ontwerp visagie), Ronald Rooijakkers (projectleiding en digitale beeldbewerking), Caroline Bronkers, Ka Yee Li en Jennifer Schuler (allen kostuumontwerp), Jack Cordu (stagiair kostuums), Monique van Zuidam (pruiken, assistentie kostuums en visagie), Suzanne Moojen (visagie), Ton Nizet (visagie en pruiken), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Sabine Beens, Linda Caffa en Annemieke ten Pas (allen model), Emmie Buermans, Alice Lagas en Arthur Perdijk (allen artclip). Met speciale dank aan Eduard Dieters, Michiel Fierst van Wijnandsbergen, Niels Sietsma en Inge Wenker.
 
Plastique Fantastique

Niets is wat het lijkt en wie je denkt dat je bent, ben je eigenlijk niet! Als je 's morgens in de spiegel kijkt, zie je een imitatie van de media. Neem nou de televisie. De televisie imiteert het leven, waarna wij de televisie imiteren. Programma's leren ons hoe wij moeten leven, wat wij moeten hebben om gelukkig te zijn, hoe wij er uit moeten zien en wat wij maatschappelijk verantwoord kunnen denken. Dus kan de vrijgezel zich opgeven voor een datingprogramma, wie een lelijk eendje is, laat zich vakkundig verbouwen door de plastisch chirurg en in soaps zien we hoe we ons horen te gedragen in onze samenleving. Voor het hele gezinAls je niet gelukkig bent met het uiterlijk van je moeder geef je haar op voor een metamorfose in een middagprogramma waarin iedereen wordt omgetoverd tot standaardmodel secretaresse, homo's zijn geen viespeuken die rommelen in het park, maar tweeverdieners die samen een nieuwe keuken uitzoeken en Marokkanen niet werkeloos maar autochtone medeburgers die een aanzienlijk te besteden budget hebben bij C&A of Aldi. De televisie voedt ons op tot een goede burger, gesponsord door McDonalds, Albert Heyn en Coca Cola en daarmee is de cirkel rond, want een goede burger consumeert. Wij maken de televisie die ons maakt die wij hebben gemaakt.

De televisie is jouw spiegel. Alleen jij, de kijker, bent het spiegelbeeld geworden. Wie lang genoeg kijkt, gaat zichzelf herkennen in het glas. In feite kijk je 's morgens ook in het glas van je televisie. Had Charlie gisteravond in Goede Tijden, Slechte Tijden een appeltjesgroen shirt aan, dan heb jij dat waarschijnlijk vandaag ook aan. Had je het niet in huis, dan heb je ongetwijfeld gebruik gemaakt van de 24-uursservice van een postorderbedrijf. Zijn grote borsten ineens in, dan maak je een afspraak bij de plastisch chirurg voor wat plastic opvulsel. Liet die stoere gozer gisteravond op televisie nog een tongpiercing zetten voor het oog van miljoenen kijkers, dan ren jij vandaag naar de piercingshop. Connie staat al klaar met haar injectables botox en als je dit alles niet kunt betalen, laat je je vakkundig in de financiėle problemen helpen door de kredietverleningsmaatschappij aangeprijsd door Rick Engelkens. En zo gaan we verder . Dag in, dag uit, imitator van je televisie. Week in, week uit, slaaf van het bedrijfsleven. Jaar in, jaar uit het mismaakte plastic mormel zonder eigen mening. Echte schoonheid zit al lang niet meer van binnen. Lang leve de Plastique Fantastique!