© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 31 augustus 2008
Eendracht maakt kracht, tweedracht breekt kracht uit Roze Bril
 
       
 

31 augustus 2008

Eerste attente Groninger genomineerd
Jacques d’Ancona geeft aftrap Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 met Arno van der Heyden

Zondag 31 augustus heeft Jacques d’Ancona de aftrap gegeven voor de Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 door de eerste kandidaat te nomineren. Hij deed dat ten overstaan van enkele honderden toeschouwers tijdens het live Radio Noord programma Arno’s Apéritief, het dagelijkse praatprogramma van cabaretier Arno van der Heyden tijdens het Noorderzon Festival. D’Ancona koos voor cardioloog Menco Niemeijer uit het Martini Ziekenhuis in Groningen omdat hij hem niet alleen attent en kwalitatief goed vindt op zijn vakgebied, maar ook omdat hij zijn vak met passie en enthousiasme uitoefent. D’Ancona lichtte zijn keuze met enkele voorbeelden toe: “Omdat Niemeijer bij diverse projecten betrokken is, onder andere is hij mede-initiatiefnemer en uitvoerder van een nieuw kindertheater in het ziekenhuis, hij is actief in de Stichting Sport en Beweging en hij is iemand die ook heel veel tijd stopt in sport en gehandicapten.” Ronald Rooijakkers, initiatiefnemer van de verkiezing en mede tafelgast in Arno’s Apéritief, reageerde enthousiast op de eerste genomineerde, maar benadrukte dat ook Groningers die kleinschaligere attente gebaren verrichten, voorgedragen kunnen worden. Als voorbeeld noemde hij een vrouw van 78 die vorig jaar was genomineerd omdat zij dagelijks haar zieke buurman verzorgde. Van der Heyden haakte hierop in door Luna Cazarelly, de jongste finalist van vorig jaar, in herinnering te roepen, die door haar moeder was genomineerd omdat ze altijd fietsen die op de grond liggen opraapte. Het is het tweede jaar dat het kunstcollectief SUBstitution in samenwerking met de Openbare Bibliotheken van Groningen de Verkiezing van de meest attente Groninger organiseert om attente Groningers te belonen en minder attente Groningers te stimuleren attenter te worden.

Jury
Nu het startschot is gelost kan iedereen tot en met 1 oktober 2008 attente Groningers nomineren via de website www.meestattentegroninger.nl of met een formulier in alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek Groningen. Uit alle nominaties zal de jury, bestaande uit de Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg, zangeres Imca Marina, RTV Noord presentatrice Eva Hulscher en de directeur van Biblionet Groningen, de heer Rob Pronk, vijf finalisten kiezen, die zij bekendmaakt in de halve finale op 4 oktober in de Bibliotheek van Hoogezand. Daarna is het laatste woord aan de Groningers: zij bepalen via een stemwebsite wie zich de Meest attente Groninger 2008 mag noemen en in de watten zal worden gelegd. De uitslag wordt bekendgemaakt in een grote finaleshow met live muziek gepresenteerd door Janine Abbring op zondag 2 november in de Centrale Bibliotheek in de stad. Ook de personen die iemand nomineren maken kans op prijzen omdat zij zo aardig zijn geweest iemand voor te dragen.

De Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie en Gemeente Groningen en de Openbare Bibliotheken van Groningen. Bloemstylist Hans Zijlstra, Grand Hotel de Kromme Raake, Abraham’s Mosterdmakerij, Kunsteboer, Kapsalon Kapsoones, Puur Food en Knol’s Koekbakkerij stellen enkele prijzen gratis ter beschikking. Jacobontwerpt.nl is verantwoordelijk voor de vormgeving.

V.l.n.r. Jacques d'Ancona, Marieke Klooster en Arno van der Heyden V.l.n.r. Jacques d'Ancona, Marieke Klooster, Arno van der Heyden en Ronald Rooijakkers