© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 24 juli 2008
Meisjes die bloemen dragen, mag je kussen zonder te vragen uit Roze Bril
 
       
 

24 juli 2008

Start 31 augustus tijdens NoorderZondag
Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 met Max van den Berg en Imca Marina

Zondag 31 augustus tijdens de NoorderZondag, de culturele uitmarkt en familiedag van het Noorderzonfestival in het Noorderplantsoen in Groningen-stad, start de Verkiezing van de meest attente Groninger 2008. Vanaf die dag kunnen alle inwoners van de provincie Groningen tot en met 1 oktober kandidaten nomineren in alle bibliotheken in stad en provincie en via de website www.meestattentegroninger.nl. Uit alle nominaties zal de jury, bestaande uit de Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg, zangeres Imca Marina en de directeur van Biblionet Groningen, de heer Rob Pronk, vijf finalisten kiezen, die zij bekendmaakt in de halve finale op 4 oktober in de Bibliotheek van Hoogezand. Daarna is het laatste woord aan de Groningers: zij bepalen via een stemwebsite wie zich de Meest attente Groninger 2008 mag noemen en in de watten zal worden gelegd. De uitslag wordt bekendgemaakt in een grote finaleshow met live muziek gepresenteerd door Janine Abbring op zondag 2 november in de Centrale Bibliotheek in de stad. De Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 wordt georganiseerd door het kunstcollectief SUBstitution in samenwerking met Biblionet Groningen om attente Groningers te belonen en minder attente Groningers te stimuleren attenter te worden. Beide partijen willen met de verkiezing het thema agenderen bij een breed publiek en meer participatie bij de maatschappij bewerkstellingen om zo een positieve impuls aan de maatschappij te geven.

Butlers
“Nomineren is makkelijk,” legt Ronald Rooijakkers, de grondlegger van de verkiezing en creative director van SUBstitution uit: “Denk aan je buurman die je helpt met het snoeien van de heg. Of Tante Rie die altijd aan je verjaardag denkt. Of die aardige jongen van de groenteafdeling die je helpt te beslissen wat er vanavond naast de cordon bleu komt te liggen. Dit is je kans om hen te bedanken omdat zij jouw leven aangenamer maken. Contactgegevens en een motivatie zijn genoeg om hen te nomineren.” Ter promotie van de verkiezing en om te laten zien hoe makkelijk het is attent voor elkaar te zijn, gaan de hele maand september butlers langs in diverse bibliotheken in de provincie. Zij zullen leners onder andere assisteren met het dragen van hun boeken, het zoeken in de catalogus en hen begeleiden in de lift. De bibliotheken die de butlers bezoeken zijn te vinden op de website www.meestattentegroninger.nl.

Papa
In 2007 werd voor het eerst de Verkiezing van de meest attente Groninger georganiseerd. De nominaties bleken toen zeer divers. Een 78-jarige vrouw werd genomineerd omdat ze haar zieke buurman verzorgt. Een 8-jarig meisje stond in de schijnwerpers omdat ze fietsen die op straat liggen, opraapt. En de papa van een lichamelijk gehandicapt kind werd uiteindelijk winnaar omdat hij hem en zijn gehandicapte teamgenootjes wekelijks traint voor de wedstrijden.

De Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente en Provincie Groningen, de Centrale Bibliotheek Groningen en Biblionet Groningen. Bloemstylist Hans Zijlstra, Grand Hotel de Kromme Raake, Abraham’s Mosterdmakerij en Kapsalon Kapsoones stellen enkele prijzen gratis ter beschikking.

Programma Verkiezing van de meest attente Groninger 2008