© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 6 juni 2008
Met vereende kracht uit Roze Bril
 
       
 

6 juni 2008

Vrijwilligers gezocht
Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 met Max van den Berg en Imca Marina

Ook dit jaar organiseert het kunstcollectief SUBstitution in samenwerking met Biblionet Groningen de Verkiezing van de meest attente Groninger. Doel: attente Groningers belonen en minder attente Groningers stimuleren attenter te worden. “Het is heel simpel,” zegt Ronald Rooijakkers, creative director van SUBstitution en organisator van de verkiezing, “Eens een compliment geven. De deur voor iemand open houden. Een bloemetje meenemen voor je geliefde. Een zieke verzorgen. Je inzetten voor de voetbalclub. Dat is toch veel leuker?” Op dit moment is het collectief bezig met de voorbereidingen. Hiervoor is het op zoek naar enkele vrijwilligers die de verkiezing een warm hart toedragen en willen ondersteunen. Het gaat om organisatorische en promotionele activiteiten in de periode van 21 augustus tot en met 2 november, grotendeels in de weekenden. Tijdsbesteding en takenpakket in onderling overleg. Meer informatie is te vinden op de website van het collectief www.substitution.nl.

Provincie
Via verschillende stappen wordt gezocht naar de attentste inwoner van de provincie Groningen. Eerst mag het publiek kandidaten voordragen. Aansluitend bepaalt de jury onder leiding van Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg, wie de finalisten worden (4 oktober in de Bibliotheek van Hoogezand) en tot slot is het laatste woord aan het publiek. Andere juryleden zijn zangeres Imca Marina en de directeur van Biblionet Groningen de heer Rob Pronk. Vanaf 31 augustus kan het publiek kandidaten voordragen. De finale is op zondag 2 november in de Centrale Bibliotheek van Groningen.

Ommezwaai
Wat SUBstitution betreft is de verkiezing een tegenreactie op de horkerigheid van Nederlanders en een ommezwaai in het soms overheersende negativisme. Rooijakkers: “Gezien de enthousiaste geluiden van vorig jaar is er behoefte aan iets positiefs. En dat is precies wat we met de verkiezing willen. Voor de deelnemers wordt het alleen maar leuk: zij worden gigantisch in de watten gelegd!”
In 2007 werd voor het eerst de Verkiezing van de meest attente Groninger georganiseerd. Toen nog in het kader van SUBstitution’s kunstproject Roze Bril dat een tegenreactie was op de klagerige houding van mensen. De verkiezing was toen een groot succes. De heer van den Berg, toen ook juryvoorzitter, opperde een vervolg. Op de website van het kunstcollectief is een verslag terug te vinden. Op die site komt te zijner tijd ook alle informatie over het nomineren van kandidaten en het stemmen.