© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 24 januari 2008
Lekker verantwoord uit Plastique Fantastique
 
       
 

24 januari 2008

‘De grootste (stiekeme) macht die er is!’
Expositie voor carnavalvierders én carnavalhaters in Centrale Bibliotheek Eindhoven

Goed nieuws voor carnavalvierders én carnavalhaters: beide groepen kunnen terecht bij de expositie Plastique Fantastique in de Centrale Bibliotheek van Eindhoven (gebouw De Witte Dame, Emmasingel 22). De feestgangers om inspiratie op te doen voor hun kostuums; de haters voor een leuke middag uit zonder carnaval. Plastique Fantastique is een theatrale, humoristische en soms platte en stereotype expositie over de invloed van media van het kunstcollectief SUBstitution. Met dit kunstproject wil het collectief de discussie over de invloed van media aanwakkeren. Het publiek kan actief aan deze discussie meedoen. Hiervoor zijn speciale reactiewanden, waarop al hevig wordt gediscussieerd, ingericht. De eerste respons op de borden is vooral fel: ‘De grootste (stiekeme) macht die er is!’ ‘De modewereld heeft te veel invloed op jonge vrouwen qua gewicht.’ En ‘Tegenwoordig moet je bijna een wandelend lijk zijn om in de mode te gaan.’ “Deze felheid komt overeen met eerdere reacties”, zegt Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978), oprichter van SUBstitution. “Bij de projectpresentatie op de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie in 2006 waren de reacties ook heftig. Het is interessant om te zien dat het thema leeft en dat een dergelijk project zulke reacties kan oproepen. Blijkbaar weet het project een gevoelige snaar te raken. Waar komt dat toch vandaan, vragen wij ons af? Zijn er dan geen positieve dingen te zeggen over media-invloed? We roepen iedereen daarom op mee te doen aan de discussie en wie weet wordt de huidige hetze omgezet in positiviteit.” De tentoonstelling Plastique Fantastique bestaat uit een geënsceneerde fotoserie, kostuums, een artclip en achtergrondinformatie. De expositie duurt nog tot en met 29 februari 2008. Toegang is gratis tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Tijdens de carnavalsperiode is de bibliotheek normaal geopend en kan niet feestminnend Nederland terecht bij de expositie. Voor meer informatie zie ook www.substitution.nl.

Ludieke wijze
Voor Plastique Fantastique werkte SUBstitution met volslanke modellen als reactie op de verheerlijking van slankheid als hét ideaal door de media. In de kostuums die verschillende ontwerpers speciaal voor dit kunstproject maakten, is veel gebruik gemaakt van kunststof materialen als tafelzeil, ballonnen, latex en tape, symbolen voor lichaamscorrectie, valse schoonheid, cellulitis en een plastic waarheid. Tot slot dragen alle modellen pruiken, die de fictieve wereld ontstaan door media-invloed, symboliseren.
Om de discussie op gang te brengen en te prikkelen hebben alle creaties titels die refereren aan teksten op verpakkingsmaterialen van producten en kreten uit de media. SUBstitution wil hiermee zijn creaties op ludieke wijze onder de aandacht brengen en laten zien dat deze kreten niet meer dan gebakken lucht zijn; een poging om invloed uit te oefenen.

SUBstitution
Het kunstcollectief SUBstitution is in 2001 opgericht door Ronald Rooijakkers en bestaat uit vier ruimdenkende vrienden. Naast de vaste vier leden werkt de groep veel op projectbasis samen met andere enthousiaste creatives. Reden voor deze samenwerking: de artistieke geest van henzelf én van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een kans bieden om de ontstane creaties te exposeren. Het collectief heeft hierbij vier doelstellingen: prikkelen door het aansnijden van grensverleggende thema's, creativiteit stimuleren, talentscouting en een platform voor kunstenaars zijn. De creaties van het collectief onderscheiden zich door hun theatrale benadering met veel kostuums en grime, oog voor detail en conceptuele uitwerking. Meer over SUBstitution is te vinden op www.substitution.nl.