© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 3 januari 2008
Voor een natuurlijk evenwicht uit Plastique Fantastique
 
       
 

3 januari 2008

Humoristische en soms platte en stereotype expositie over invloed media
Veel aandacht voor publiek tijdens Plastique Fantastique in Centrale Bibliotheek Eindhoven

Het kunstcollectief SUBstitution presenteert vanaf 14 januari Plastique Fantastique, een humoristische en soms platte en stereotype expositie over de invloed van media, in de Centrale Bibliotheek van Eindhoven (gebouw Witte Dame, Emmasingel 22). Met dit kunstproject wil het collectief de discussie over de invloed van media aanwakkeren. ‘Dat is nodig’, zegt het collectief, ‘want niets is wat het lijkt. Wij mensen worden de hele dag door beïnvloed’. Om deze stelling te onderbouwen maken diverse artikelen waaronder een artikel over de soap Goede Tijden, Slechte Tijden dat gaat over hoe de makers van deze soap omgaan met hun invloed en met welke invloed ze zelf te maken hebben, onderdeel uit van het project. Het publiek kan op tal van manieren op de stelling en expositie reageren. Hiervoor worden onder andere speciale reactiewanden ingericht. Plastique Fantastique bestaat uit een geënsceneerde fotoserie, kostuums en een artclip. Toegang is gratis tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De expositie duurt tot en met 29 februari 2008. Voor meer informatie zie ook www.substitution.nl.

Funest
Plastique Fantastique deed vanaf zijn presentatie op de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie de nodige stof opwaaien: ‘De ranzige werkelijkheid, heel realistisch.’ ‘De media creëren een beeld waar de gewone vrouw niet aan kan voldoen, maar waar de gewone man wel in gelooft.’ ‘Ook al kijk ik een half jaar geen tv, er is altijd wel iemand die me wil beïnvloeden met informatie die hij/zij via de media heeft gekregen.’ ‘Zeker als je te kampen hebt met een eetstoornis, is de invloed van de media hierin funest.’ ‘Wat nou schoonheidsideaal? Er zijn belangrijkere dingen dan cellulitisloze benen.’

Gebakken lucht

Voor Plastique Fantastique werkte SUBstitution met volslanke modellen als reactie op de verheerlijking van slankheid als hét ideaal door de media. In de kostuums die verschillende ontwerpers speciaal voor dit kunstproject maakten, is veel gebruik gemaakt van kunststof materialen als tafelzeil, ballonnen, latex en tape, symbolen voor lichaamscorrectie, valse schoonheid, cellulitis en een plastic waarheid. Tot slot dragen alle modellen pruiken, die de fictieve wereld ontstaan door media-invloed, symboliseren.
Om de discussie op gang te brengen en te prikkelen hebben alle creaties titels die refereren aan teksten op verpakkingsmaterialen van producten en kreten uit de media. SUBstitution wil hiermee zijn creaties op ludieke wijze onder de aandacht brengen en laten zien dat deze kreten niet meer dan gebakken lucht zijn; een poging om invloed uit te oefenen.

SUBstitution
Het kunstcollectief SUBstitution is in 2001 opgericht door Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978) en bestaat uit vier ruimdenkende vrienden. Naast de vaste vier leden werkt de groep veel op projectbasis samen met andere enthousiaste creatives. Reden voor deze samenwerking: de artistieke geest van henzelf én van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een kans bieden om de ontstane creaties te exposeren. Het collectief heeft hierbij vier doelstellingen: prikkelen door het aansnijden van grensverleggende thema's, creativiteit stimuleren, talentscouting en een platform voor kunstenaars zijn. De creaties van het collectief onderscheiden zich door hun theatrale benadering met veel kostuums en grime, oog voor detail en conceptuele uitwerking. Meer over SUBstitution is te vinden op www.substitution.nl.