© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 27 november 2007
Voor het hele gezin uit Plastique Fantastique
 
       
 

27 november 2007

‘De ranzige werkelijkheid, heel realistisch’
Interactieve expo over invloed media in Centrale Bieb Eindhoven

Van 14 januari tot en met 29 februari 2008 exposeert het kunstcollectief SUBstitution zijn mediaproject Plastique Fantastique in de Centrale Bibliotheek van Eindhoven (gebouw de Witte Dame, Emmasingel 22). Met dit kunstproject wil het collectief op humoristische en soms platte en stereotype wijze de discussie over de invloed van media aanwakkeren. De expositie bestaande uit geënsceneerde foto’s, kostuums en een artclip wordt daarom voorzien van reactiewanden waarop bezoekers hun ideeën en opvattingen kwijt kunnen. Om het publiek een beeld te geven van de invloeden van media, is het project voorzien van diverse achtergrondverhalen waaronder een artikel over de soap Goede Tijden, Slechte Tijden, dat gaat over hoe de makers van de soap omgaan met hun invloed en met welke invloed ze zelf te maken hebben. Het kunstproject ging op de Noorderlicht Fotomanifestatie 2006 in première en is nu voor het eerst in Zuid-Nederland te zien. De expositie is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Voor meer informatie zie ook www.substitution.nl.

Gebakken lucht
Voor Plastique Fantastique werkte SUBstitution met volslanke modellen als reactie op de verheerlijking van slankheid als hét ideaal door de media. In de kostuums die verschillende ontwerpers speciaal voor dit kunstproject maakten, is veel gebruik gemaakt van kunststof materialen als tafelzeil, ballonnen, latex en tape, symbolen voor lichaamscorrectie, valse schoonheid, cellulitis en een plastic waarheid. Tot slot dragen alle modellen pruiken, die de fictieve wereld ontstaan door media-invloed, symboliseren.
Om de discussie op gang te brengen en te prikkelen hebben alle creaties titels die refereren aan teksten op verpakkingsmaterialen van producten en kreten uit de media. SUBstitution wil hiermee zijn creaties op ludieke wijze onder de aandacht brengen en laten zien dat deze kreten niet meer dan gebakken lucht zijn; een poging om invloed uit te oefenen.

Plastique Fantastique deed vanaf zijn presentatie de nodige stof opwaaien: ‘De ranzige werkelijkheid, heel realistisch.’ ‘De media creëren een beeld waar de gewone vrouw niet aan kan voldoen, maar waar de gewone man wel in gelooft.’ ‘Ook al kijk ik een half jaar geen tv, er is altijd wel iemand die me wil beïnvloeden met informatie die hij/zij via de media heeft gekregen.’ ‘Zeker als je te kampen hebt met een eetstoornis, is de invloed van de media hierin funest.’ ‘Wat nou schoonheidsideaal? Er zijn belangrijkere dingen dan cellulitisloze benen.’ SUBstitution is benieuwd hoe er in Zuid-Nederland wordt gedacht over de invloed van media en roept iedereen op aan de discussie deel te nemen.

SUBstitution
Het kunstcollectief SUBstitution is in 2001 opgericht door Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978) en bestaat uit vier ruimdenkende vrienden. Naast de vaste vier leden werkt de groep veel op projectbasis samen met andere enthousiaste creatives. Reden voor deze samenwerking: de artistieke geest van henzelf én van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een kans bieden om de ontstane creaties te exposeren. Het collectief heeft hierbij vier doelstellingen: prikkelen door het aansnijden van grensverleggende thema's, creativiteit stimuleren, talentscouting en een platform voor kunstenaars zijn. De creaties van het collectief onderscheiden zich door hun theatrale benadering met veel kostuums en grime, oog voor detail en conceptuele uitwerking. Meer over SUBstitution is te vinden op www.substitution.nl.