© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 28 oktober 2007
Beestenboel uit Roze Bril
 
       
 

28 oktober 2007

Drukbezochte finale met Imca Marina en Max van den Berg
Onno Kukler door publiek verkozen tot meest attente Groninger

Zondag 28 oktober is onder grote belangstelling Onno Kukler in de Centrale Bibliotheek van Groningen door het publiek verkozen tot meest attente Groninger. Kukler, die de voetbalclub Kids United voor gehandicapte kinderen oprichtte, kreeg verreweg de meeste stemmen. Zowel tijdens de finale als op de speciale stemsite vooraf. Zangeres Imca Marina maakte de uitslag bekend; Commissaris van de Koningin in Groningen de heer Max van den Berg overhandigde de prijs, een bokaal gemaakt van gerecycled materiaal door de Stichting Weerwaar.
De finaleshow werd gepresenteerd door cabaretier Arno van der Heyden en was live te volgen in een extra uitzending van OOG Forum, het wekelijkse discussieprogramma van OOG Radio over politiek en cultuur. De Full Minties zorgden voor de muzikale omlijsting. Na de uitslag bewees Kukler voor de circa tweehonderd man publiek écht attent te zijn door het oplaten van tientallen ballonnen met daaraan wensen voor onbekenden, achtergelaten door de bezoekers van de Noorderlicht-expositie Roze Bril.
Attentie, Attentie, Verkiezing van de meest attente Groninger was een idee van het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult Collectief in het kader van hun kunstproject Roze Bril. Doel: attente Groningers belonen en minder attente Groningers stimuleren attenter te worden. Imca Marina en Van den Berg pleitten na afloop voor een herhaling van dit in hun ogen geweldige initiatief.

Voetbalteam
In de show kregen de opgevers van de finalisten één minuut de tijd om voor hen te pleitten. Burgemeester Jacques Wallage die Sylvia de Vries had genomineerd deed dat in een persoonlijke videoboodschap omdat hijzelf verhinderd was. Ook wethouder Jannie Visscher was naar de bibliotheek gekomen om De Vries te steunen. Winnaar Kukler bracht echter zijn volledige voetbalteam mee en wist hierdoor waarschijnlijk meer stemmen te veroveren. De Vries werd derde. Hilda van Dijk die zich inzet voor de Stichting Hondenopvang Bosnië werd tweede. De jongste deelnemer, de achtjarige Luna Cazarelly, die liet merken erg begaan te zijn met onze maatschappij, werd vierde. Ze vertelde de jury graag geld te willen winnen voor waterputten in Afrika. Ondanks haar ‘verlies’ heeft ze dat toch gewonnen: haar achterban doneert nu alsnog het benodigde geld. Ook Imca Marina liet niemand met lege handen naar huis gaan: zij nodigde alle kandidaten bij haar uit op de Vicarie van Midwolda voor huisgemaakt appelgebak met slagroom en ijs. Ook zei ze toe haar best te zullen doen alle kandidaten met een limousine op te laten halen.

1.500 stemmen
Ronald Rooijakkers, creative director van het kunstcollectief SUBstitution, blikt tevreden terug: “De finaleshow was erg geslaagd. In de weken voorafgaand aan de show werden we overmand door enthousiaste reacties van het publiek. Dat bleek ook uit de hoeveelheid stemmen, ruim 1.500 stuks. Hier hadden we niet opgerekend. Kukler kreeg er verreweg de meeste, daarom vinden we hem een terechte winnaar: iemand met zo’n achterban moet wel attent zijn. Daarmee willen we niet zeggen dat de anderen minder attent zijn. We gunden het hen ook. Hun kleine gebaren maken het leven zoveel leuker. Dat mag ook beloond worden. We hopen dat zij ondanks hun ‘verlies’ zich zo blijven inzetten en anderen stimuleren.”

Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente en Provincie Groningen, de Centrale Bibliotheek van Groningen, Firma Mulder en Jacobontwerpt.nl. Grand Hotel de Kromme Raake/Abraham’s Mosterdmakerij, Bloemstylist Hans Zijlstra, Tromp & Bonsen en de Stichting Weerwaar stelden enkele prijzen gratis ter beschikking.

Meest attente Groninger 2007: Onno Kukler Meest attente Groninger 2007: Onno Kukler samen met de jury en presentator