© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 14 oktober 2007
Meisjes die bloemen dragen, mag je kussen zonder te vragen uit Roze Bril
 
       
 

14 oktober 2007

Finalisten bekend, Imca Marina geeft alle genomineerden een prijs
Verkiezing meest attente Groninger nu al een succes

Afgelopen zaterdag, 13 oktober, heeft de Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg, samen met de directeur van de Bibliotheek Groningen, de heer Rob Pronk de finalisten van Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger bekendgemaakt. Zij deden dat in OOG Forum, het wekelijkse discussieprogramma van OOG Radio over politiek en cultuur in de Centrale Bibliotheek van Groningen. Alle genomineerden waren daarbij aanwezig. Voorafgaand aan de bekendmaking kozen beiden met het derde jurylid, zangeres Imca Marina, de finalisten. Bij de bekendmaking lichtte de Commissaris hun keuze toe. Over de achtjarige Luna Cazarelly, een van de finalisten, gekozen omdat ze altijd fietsen die op straat liggen opraapt, zei hij: “Dat iemand op die leeftijd die mentaliteit heeft, is een fantastisch voorbeeld voor de jeugd en ouderen. Dit soort attentie staat precies tegenover de hufterigheid van andere mensen die er nog eens een schop tegen aangeven of doorlopen.” Imca Marina, die vanwege verplichtingen elders, niet aanwezig kon zijn, had een verrassing voor alle genomineerden: “Ik vind jullie allemaal zo goed. Ik kan gewoon niet kiezen. Jullie verdienen het allemaal om in het zonnetje gezet te worden. Daarom nodig ik jullie allemaal uit bij mij op de Vicarie in Midwolda voor een kop koffie, thee, een groot stuk appeltaart met slagroom, ijs en allerlei andere lekkere dingen. Het is zo goed wat jullie doen!” Ronald Rooijakkers van het kunstcollectief SUBstitution, een van de bedenkers van de verkiezing, reageerde verheugd op haar aanbod: “Deze onverwachte actie van Imca onderstreept het idee van de verkiezing: attente Groningers belonen en minder attente Groningers stimuleren. Imca doet beide in één. Dit is precies wat we willen. En zij is niet de enige: de afgelopen weken hebben we al veel aangeboden gekregen. Daarom vinden wij de verkiezing met de finale nog in zicht, nu al een groot succes.”

Stemmen
De vijf overgebleven kandidaten strijden in een spannende finale op zondag 28 oktober om de felbegeerde titel en een flink prijzenpakket met als hoofdprijs een complete overnachting voor twee personen inclusief ontbijt in ’s werelds kleinste hotel, grand Hotel de Kromme Raake in Eenrum. De inwoners van de provincie Groningen bepalen uiteindelijk wie er met de prijzen naar huis gaat: van 15 tot en met 27 oktober kunnen zij stemmen op een van de finalisten op de website www.substitution.nl. Het allerlaatste woord heeft het publiek tijdens de finale, waar ook gestemd kan worden. Om stemmen te winnen zijn de finalisten ondertussen begonnen aan hun eigen promotiecampagnes.
Tijdens de finale verdedigt Max van den Berg het oordeel van de jury. Cabaretier Arno van der Heyden presenteert de show. De Full Minties geven een spectaculair optreden. En Imca Marina reikt de prijs uit. De finale heeft eveneens plaats in de Centrale Bibliotheek van Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 en start om 14.00 uur. Na afloop zal de winnaar met helium gevulde ballonnen oplaten. Aan deze ballonnen hangen wensen achtergelaten door bezoekers van de Noorderlicht-expositie Roze Bril die ook in de Centrale Bibliotheek plaatsheeft. De wensen zijn bedoeld voor anderen om hen een gelukkig gestemd moment te bezorgen. Toegang tot de finale is gratis. De deuren gaan open om 13.00 uur.

Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger is een activiteit rondom het kunstproject Roze Bril van het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente en Provincie Groningen, de Centrale Bibliotheek van Groningen, Firma Mulder en Jacobontwerpt.nl. Grand Hotel de Kromme Raake/Abraham’s Mosterdmakerij, Bloemstylist Hans Zijlstra, Tromp & Bonsen en de Stichting Weerwaar stellen enkele prijzen gratis ter beschikking.