© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 5 oktober 2007
Niet klagen, maar dragen en vragen om kracht uit Roze Bril
 
       
 

5 oktober 2007

Halve finale Verkiezing van de meest attente Groninger
Commissaris van de Koningin maakt finalisten bekend


Zaterdag 13 oktober om 13.30 uur zal de Commissaris van de Koningin van Groningen, de heer Max van den Berg, de finalisten van Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger bekendmaken. Hij doet dat in OOG Forum, het wekelijkse discussieprogramma van OOG Radio over politiek en cultuur in de Centrale Bibliotheek van Groningen aan de Oude Boteringestraat 18. De finalisten worden gekozen door de driekoppige jury bestaande uit zangeres Imca Marina, de directeur van de Bibliotheek Groningen, de heer Rob Pronk en juryvoorzitter de Commissaris van de Koningin. Publiek is van harte welkom bij de bekendmaking. Toegang is gratis. Alle kandidaat-attente Groningers zijn ook aanwezig. Voor diegenen die niet aanwezig kunnen zijn, is de bekendmaking live te volgen via de radio of het internet. De verkiezing is een idee van het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult Collectief om attente Groningers te belonen en minder attente Groningers te stimuleren attenter te worden.
Uiteindelijk bepaalt het publiek wie de meest attente Groninger wordt. Van 15 tot en met 27 oktober kan iedereen stemmen op de website www.substitution.nl. Een laatste kans is er tijdens de grote finale op zondag 28 oktober om 14.00 uur waarin de finalisten hun attentheid moeten bewijzen. Eveneens in de Centrale Bibliotheek van Groningen. De finale wordt gepresenteerd door cabaretier Arno van der Heyden. Imca Marina reikt de prijs uit. En de Commissaris van de Koningin is ook aanwezig. Toegang is gratis.

Boekenruilbeurs
De verkiezing maakt onderdeel uit van het activiteitenprogramma rondom de expositie Roze Bril, satellietprogramma Noorderlicht Fotomanifestatie. Doel: mensen op een andere manier naar hun werkelijkheid laten kijken. Vrolijker, attenter en complimenteuzer. In het kader van de expositie staan er meer activiteiten op stapel waaronder op donderdag 11 oktober de boekenruilbeurs Boek zoekt baas. Dé ultieme methode om boeken waarvan de tekst op de achterflap al voldoende informatie geeft het nooit open te slaan, te ruilen. Maar ook de ideale kans om anderen een plezier te doen met dat o zo leuke boek dat je hebt gelezen en waarschijnlijk nooit meer uit de kast pakt. Neem een of meerdere boeken mee en verlaat de Centrale Bibliotheek waar de activiteit plaatsheeft met een nieuwe. Boek zoekt baas sluit aan bij de recyclegedachte van het kunstproject Roze Bril dat grotendeels is gemaakt van tweedehands- en restmaterialen. De beursvloer is vanaf 10.00 uur geopend en sluit om 20.00 uur.

Hoekman
Hoewel de meeste beursvloeren vandaag de dag volledig geautomatiseerd zijn, grijpen SUBstitution en FlauweCult voor Boek zoekt baas terug op het aloude beroep van hoekman, een fysieke tussenpersoon die op een beurs zorgt voor het samenbrengen van vraag en aanbod. De hoekmannen zijn volledig op de hoogte van de binnengebrachte boeken en kunnen ‘ruilers’ helpen bij het maken van hun keuze.

Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente en Provincie Groningen, de Centrale Bibliotheek van Groningen, Firma Mulder en Jacobontwerpt.nl. Bloemstylist Hans Zijlstra, Tromp & Bonsen en de Stichting Weerwaar stellen enkele prijzen gratis ter beschikking.