© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 16 september 2007
Met vereende kracht uit Roze Bril
 
       
 

16 september 2007

Eerste attente Groninger ingeschreven
Burgemeester verricht aftrap meest positieve tentoonstelling Noorderlicht

Zondag 16 september is onder grote belangstelling in de Centrale Bibliotheek van Groningen de eerste kandidaat voor de Verkiezing van de meest attente Groninger door burgemeester Jacques Wallage ingeschreven. Hij koos voor gastvrouw Sylvia de Vries omdat zij hem altijd zo weet op te peppen als hij chagrijnig is en omdat zij zelfs de meest emotionele bezoekers tot rust kan brengen. Aansluitend knipte de burgemeester een roze strik door om de expositie Roze Bril, waar de verkiezing onderdeel van uitmaakt, te openen. De grand opening was bovendien de aftrap van een groots activiteitenprogramma dat komende vrijdag om 10.30 uur start met de introductie van De Boekenbutler. Roze Bril is een expositie van het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult Collectief en maakt onderdeel uit van het satellietprogramma van de Noorderlicht fotomanifestatie. Tot en met 28 oktober is ze iedere dag gratis te bezichtigen.

Maandagochtendkater
Alvorens de burgemeester tot de officiële openingshandeling overging, prees hij in zijn toespraak het thema van de expositie: een positieve kijk op het leven. Hij gaf aan dat hij helaas merkte dat dit hard nodig is en verzocht daarom iedereen maandagmorgen eens niet op zijn chagrijnige been te gaan staan, maar op zijn positieve, want zei hij: ‘De maandagochtendkater lijkt in Groningen de hele week te duren’. Verder stond hij uitgebreid stil bij het toekomstige Groninger Forum. Hierbij verwees hij naar de opvatting van sommige Groningers die aangeven dat de stad al mooi genoeg is. Zijn opvatting: ‘een stad is nooit af’.

Ook Rob Pronk, de directeur van de bibliotheek, hield een toespraak. Hij legde een link tussen de hoofdtentoonstelling van Noorderlicht, Act of Faith en de expositie Roze Bril. In zijn beleving is Roze Bril ook een vorm van geloof: geloof in positivisme. Met deze woorden doopte de directeur deze expositie tot de meest positieve rondom Noorderlicht.

De Boekenbutler
Nu de Verkiezing van de meest attente Groninger is gestart kunnen alle inwoners van de provincie Groningen tot en met 7 oktober kandidaten opgeven. Op 13 oktober is de halve finale gevolgd door de grote finale op zondag 28 oktober om 14.00 uur. De Groningers hebben dan het laatste woord. Zangeres Imca Marina reikt de prijs uit; cabaretier Arno van der Heyden praat de show aan elkaar. Opgeven van kandidaten kan via e-mail (verkiezing@substitution.nl) en via een inschrijfformulier in alle vestigingen van de bibliotheek.

Vrijdag 21 september gaat het activiteitenprogramma rondom de expositie verder met De Boekenbutler. Hij is vanaf 10.30 uur aanwezig en verricht hand en spandiensten. Hij draagt de boeken van leners. Hij begeleidt hen in de lift. Helpt hen bij het zoeken in de catalogus. Etc. De Boekenbutler is bedacht voor de lezer, om hen te plezieren en een fijn moment te bezorgen. Na De Boekenbutler volgen tal van andere activiteiten. Het hele programma is te vinden op www.substitution.nl.

Burgemeester Jacques Wallage schrijft de volgens hem meest attente Groninger in Burgemeester Jacques Wallage opent de expositie Roze Bril