© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 26 juli 2007
Meisjes die bloemen dragen, mag je kussen zonder te vragen uit Roze Bril
 
       
 

26 juli 2007

SUBstitution en FlauweCult zetten Centrale Bibliotheek op z’n kop tijdens fotomanifestatie Noorderlicht

Het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult Collectief trekken dit jaar alles uit de kast voor de internationale fotomanifestatie Noorderlicht. In de periode van 16 september tot en met 28 oktober 2007 heeft hun expositie Roze Bril met groots activiteitenprogramma plaats in de Centrale Bibliotheek Groningen aan de Oude Boteringestraat 18. De expositie bestaat uit foto’s, kostuums en decorstukken die op visueel aantrekkelijke wijze worden geëxposeerd. O.a. op een bouwwerk van grotendeels gerecycled materiaal in het midden van de centrale hal.
De grand opening van Roze Bril is op zondag 16 september om 14.30 uur en wordt verricht door de burgemeester van Groningen, de heer Jacques Wallage.

Versierpoging
Naast de expositie organiseren SUBstitution en FlauweCult ter ondersteuning van het projectthema een activiteitenprogramma bestaande uit veertien verschillende activiteiten. Inclusief tal van activiteiten voor kinderen zoals het ‘Kinderboekenfeest’, ‘Pimp je boekentas’ en ‘Versierpoging, taarten bakken voor wie dan ook’. Ook aan de volwassen medemens is voldoende gedacht. Voor hen worden o.a. ‘Attentie, attentie, verkiezing van de meest attente Groninger’, ‘Dank je, jij ook! workshop complimenten geven’ en ‘Ik vind je lief mijn hartendief, liefdesbrieven schrijven’, georganiseerd. Het volledige programma met data en tijden staat op de websites www.substitution.nl en www.flauwecult.nl. Net zoals de expositie zijn ook alle activiteiten gratis toegankelijk.

Horken
Met het kunstproject Roze Bril wil het gelegenheidscollectief het publiek prikkelen op een andere manier naar hun werkelijkheid te kijken. Niet zoals wij gewend zijn, klagen en zoeken naar spijkers op laag water, maar aardig zijn voor elkaar en de aandacht vestigen op wat wél de moeite waard is. Dat is nodig want uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders naast Finnen en Italianen regelrechte horken zijn (bron: Readers Digest).
Subthema binnen Roze Bril is recycling; binnen het project hét symbool voor die kleine verandering die nodig is om anders in het leven te staan. Om die reden is voor de kostuums en decorstukken veel gebruik gemaakt van tweedehands en afgedankte materialen. Bovendien is hergebruik volgens de makers nodig om de afvalberg in te krimpen en de volgende generatie ook een roze leven te gunnen. Vanwege het hoge recyclegehalte ondersteunt Milieudefensie Groningen Roze Bril van harte.

Geen onbekenden
SUBstitution en FlauweCult zijn geen onbekenden op Noorderlicht: beide nemen dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer deel. SUBstitution was er in 2003 ook al eens bij. De Noorderlicht Fotomanifestatie is hét jaarlijks terugkerende internationale fotografie-evenement in Nederland. Het festival vindt in de oneven jaren plaats in Groningen en in de even jaren in Leeuwarden. Het festival staat internationaal hoog aangeschreven vanwege de uitdagende maatschappelijke thema's, de kwaliteit van de deelnemende fotografen en de verbeeldingsvolle wijze waarop hun werk tot een verhalend geheel wordt gesmeed.


Bijlage

Activiteitenprogramma Noorderlicht 2007

Het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult Collectief organiseren tal van activiteiten in het kader van hun expositie Roze Bril tijdens de internationale fotomanifestatie Noorderlicht van 16 september tot en met 28 oktober 2007. Alle activiteiten hebben plaats in de Centrale Bibliotheek Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 en zijn gratis toegankelijk. Tijdens de herfstvakantie zijn er bovendien tal van extra activiteiten speciaal voor kinderen. De meest actuele informatie staat altijd online op www.substitution.nl en www.flauwecult.nl.

16 september, 14.30 - 16.30 uur: Grand opening
Grootse opening met theater en start Verkiezing meest attente Groninger (zie ook verderop). De openingshandeling wordt verricht door de burgemeester van Groningen de heer Jacques Wallage.

21 september, 10.30 uur: Boekenbutler
De boekenbutler verricht hand en spandiensten. Hij draagt je boeken. Begeleidt je in de lift. Helpt je bij het zoeken in de catalogus. Etc. Hij is er gewoon voor jou! De introductie is vandaag. Daarna volgt hij nog een aantal keer onaangekondigd.

25 september: Zeg het maar! Waar werd jij vandaag vrolijk van?
De hele dag is onze camera aanwezig om jouw moment van vrolijkheid vast te leggen. Als inspiratie voor anderen. Of gewoon omdat je er nog een keer vrolijk van wordt. De filmpjes worden de hele week bij de expositie vertoond.

30 september, 14.30 – 16.00 uur: Pak ‘m beet, workshop knuffelen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat knuffelen goed is voor de gezondheid. Als de geleerden het daarover eens zijn, wie zijn wij dan om daar aan te twijfelen? Mits kundig uitgevoerd, is een knuffel een uitermate gezond medium. Hoe gaat goed knuffelen in z’n werk? Deze workshop geeft je tips.

3 oktober, 14.00 – 17.00 uur: Kinderboekenfeest
Er is al jaren een boekenbal voor grote mensen. Maar kinderen lezen net zo goed! Waarom dan geen kinderboekenbal? FlauweCult en SUBstitution brengen hierin verandering!

6 oktober, 11.00 – 16.00 uur: Ik schrijf een lieieied voor jou allééén, schrijf een lied voor je lief (of je moeder of je oma of je hond)
Neem een pakkende bestaande melodie. Pen en papier. Een rijmwoordenboek. En maak je allereigenste persoonlijke lijflied. Of ballade voor je oma. Of serenade voor je geliefde. Met het hele gezin. Of alleen de kinderen, terwijl papa en mama winkelen.

11 oktober, 10.00 – 20.00 uur: Boek zoekt baas, boekenruilbeurs
Een belangrijk thema in het project Roze Bril is recycling. En wat recycle je in de bieb? Juist: boeken! Neem die boeken die je al lang uit hebt, die boeken waar je nooit aan toekomt, of die boeken die je voor je verjaardag kreeg maar stiekem niet leuk vindt, allemaal mee en maak er iemand anders blij mee! De ‘veilingmeesters’ leiden dit geheel uiteraard in goede banen.

13 oktober, 11.00 – 14.30 uur: Ontmoet de makers en bekendmaking nominaties verkiezing meest attente Groninger Ontmoet de makers van Roze Bril. Ga met hen in gesprek. Waarom hebben ze dit project gemaakt? Hoe kwam het tot stand? Wat betekent het? Wat willen ze hiermee vertellen? Vraag hen het hemd van hun lijf. Aansluitend worden om 14.00 uur de nominaties van de Verkiezing van de meest attente Groninger door de jury bekendgemaakt.

17 oktober, 14.00 – 17.00 uur: Pimp je boekentas, knutselmiddag
Ook zat van je boekentas? Heeft je vriendje/vriendinnetje een leukere? Geen nood, na vandaag heb jij de leukste! Pimp je boekentas tot de leukste, stoerste en grappigste van heel Groningen. Dat is ook nog eens milieuvriendelijk!

19 oktober, 10.00 – 12.00 uur: Versierpoging, taartjes maken voor wie dan ook (of om lekker zelf op te eten)
Jongens en meisjes, maak een overheerlijke vrolijke taart en geef ‘m weg aan een toevallige passant. Of neem ‘m mee voor je moeder. Of, als je daar blij van wordt, eet ‘m lekker zelf op.

21 oktober, 13.00 – 17.00 uur: Ik vind je lief mijn hartendief, liefdesbrieven schrijven
Speciaal voor jou creëren we de ideale plek voor het schrijven van een liefdesbrief. De juiste atmosfeer. Beste tafel en stoel. Rode rozen. Pen en papier liggen klaar. Niets staat je nog in de weg om je geliefde een pagina lang te laten weten hoeveel je van hem of haar houdt!

23 oktober, 10.00 – 12.00 uur: Dank je, jij ook! workshop complimenten geven
Niets zo fijn als een welgemeend ‘Wat zit je haar leuk!’ op een druilerige doordeweekse dag als je net een lekke band hebt. ‘Het zijn de kleine dingen die ’t doen’, zei een bekend dichter ooit. En zo is het maar net. Een workshop met tips en adviezen om complimenten te geven en in ontvangst te nemen. Plus een praktijktest.

28 oktober, 14.00 – 16.30 uur: Finale Attentie, attentie, wie is de meest attente Groninger?
De buurman die je helpt met het snoeien van de heg. Tante Rie die altijd aan je verjaardag denkt. Of die aardige jongen van de groenteafdeling die je helpt te beslissen wat er vanavond naast de cordon bleu komt te liggen. Wie is de meest attente Groninger? De grote finale!
(Van 16 september tot en met 7 oktober kunnen kandidaten opgegeven worden. Op 13 oktober maakt de jury de vijf genomineerden bekend. Stemmen op de genomineerden kan vanaf 15 oktober tot en met 27 oktober. Uitslag volgt op 28 oktober tijdens de grote finale, zie ook www.substitution.nl en www.flauwecult.nl.)