© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 5 juli 2007
Wie met licht strooit, geeft glans aan de wereld uit Roze Bril
 
       
 
5 juli 2007

Vrolijke boel op de set van kunstproject Roze Bril, SUBstitution en FlauweCult kijken tevreden terug

Gisteren hebben het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult Collectief gezamenlijk in Groningen-stad een geënsceneerde fotoserie in het kader van hun kunstproject Roze Bril gemaakt. Met het kunstproject Roze Bril willen SUBstitution en FlauweCult ‘een stukje positiviteit’ terugbrengen. Dat is nodig zeggen beiden omdat ze Nederlanders te klagerig vinden. Beiden willen de aandacht vestigen op wat wél de moeite waard is. Niet meer klagen, niet meer zoeken naar spijkers op laag water; een roze bril opzetten en de boel van de positieve kant bekijken! Als prikkel om eens op een andere manier naar de wereld om ons heen te kijken, eens anders te denken, eens op andere ideeën te komen. Om mensen te verblijden, maar ook om mensen te inspireren. Concreet betekende dit dat modellen in ter plekke gebouwde vrolijke decors in discostijl en kneuterige huiskamersfeer werden gefotografeerd.

Knuffelbeesten
Voor Roze Bril is op een andere manier naar bestaande materialen gekeken, als symbool voor die (kleine) verandering in je leven die de boel opvrolijkt, die een andere manier van denken teweegbrengt. Daarom waren de kostuums en decorstukken voor de fotoshoot gemaakt van afgedankte en tweedehands materialen. Er was een jas van versleten knuffels, een kostuum van kippengaas met kralen en delen uit boa’s en twee kostuums van oude gordijnen die speciaal van de vuilstort zijn gered. Dit tot grote tevredenheid van Milieudefensie Groningen die om die reden het project van harte ondersteunt.

De hele dag waren vijftien vrijwilligers op de sets hard aan het werk. Allen blikken tevreden terug op de draaidag en zijn opgetogen over de eerste resultaten. De komende weken worden de resultaten bekeken, geselecteerd en bewerkt voor diverse presentaties/exposities in Noord-Nederland: o.a. op cross-over festival Noorderzon (16 augustus – 26 augustus 2007, Groningen), kunstmarkt Katjee (2 september 2007, Groningen), het AXIS-festival (15 september, Assen) en de fotomanifestatie Noorderlicht (16 september – 28 oktober 2007, Groningen).

SUBstitution
SUBstitution is een kunstcollectief bestaande uit vier ruimdenkende vrienden. Naast de vaste vier leden werkt de groep veel op projectbasis samen met andere enthousiaste creatives. Reden voor deze samenwerking: de artistieke geest van henzelf én van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een kans bieden om de ontstane creaties te exposeren. Het collectief heeft hierbij vier doelstellingen: prikkelen door het aansnijden van grensverleggende thema's, creativiteit stimuleren, talentscouting en een platform voor kunstenaars zijn. De creaties van het collectief onderscheiden zich door hun theatrale benadering met veel kostuums en schmink, oog voor detail en conceptuele uitwerking. Meer over SUBstitution vind je op www.substitution.nl.

FlauweCult
FlauweCult is een cultuurcollectief dat uit zo’n 25 actieve cultuurmakers bestaat. Naast een jaarlijks festival met muziek, poëzie en cabaret maakt FlauweCult vooral veel theater. In de afgelopen zeven jaar bracht de theatergroep al negentien producties op de planken. De laatste jaren steeds beter en succesvoller. Dit heeft geresulteerd in een nominatie voor de Arend Hauerprijs in 2005 (Fausto Coppi) en een selectie voor het Theatercircuit in 2006 (Welkom in het Bos).
FlauweCult heeft tot doel om beginnende en/of onbekende kunstenaars een podium te bieden en op een laagdrempelige wijze cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. Waar mogelijk probeert FlauweCult de grensvlakken tussen diverse cultuurvormen af te tasten. Meer informatie is te vinden op www.flauwecult.nl.