© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > 25 juni 2007
De beest uithangen uit Roze Bril
 
       
 

25 juni 2007

Kunstcollectief SUBstitution en Stichting FlauweCult Collectief maken kunstproject voor vrolijkere wereld

Woensdag 4 juli vervaardigt het kunstcollectief SUBstitution samen met de Stichting FlauweCult Collectief een geënsceneerde fotoserie. De fotoserie maakt onderdeel uit van het kunstproject Roze Bril dat de wereld vrolijker en leuker moet maken. Met Roze Bril willen SUBstitution en FlauweCult ‘een stukje positiviteit’ terugbrengen. Als prikkel om eens op een andere manier naar de wereld om ons heen te kijken, eens anders te denken, eens op andere ideeën te komen. Om mensen te verblijden, maar ook om mensen te inspireren. Niet meer klagen. Niet meer zoeken naar spijkers op laag water. De aandacht vestigen op wat wél de moeite waard is. Een roze bril opzetten en de boel van de positieve kant bekijken!

Knuffelbeesten
Uitgangspunt in de vormgeving van Roze Bril is op een andere manier naar bestaande materialen kijken, als symbool voor die (kleine) verandering in je leven die de boel opvrolijkt, die een andere manier van denken teweegbrengt. Concreet betekent dit dat de kostuums en decorstukken voor de fotoshoot van woensdag zijn gemaakt van afgedankte en tweedehands materialen. Bijvoorbeeld gordijnen en knuffelbeesten, waarvan het laatste ook op een andere manier binnen Roze Bril past: het afgedankte pluche staat symbool voor knuffelen, iets wat we meer zouden moeten doen volgens de wereld van Roze Bril. Door zoveel mogelijk te kiezen voor afgedankte materialen wordt het project milieuvriendelijker en is het een goed voorbeeld voor stimulering van recycling, het tweede belangrijke thema in het project. Vanwege het hoge recyclegehalte ondersteunt Milieudefensie Groningen Roze Bril van harte.

Roze Bril is een uitbundig en vrolijk kunstproject met exclusieve kostuums bestaande uit geënsceneerde fotografie en veel theater. Het wordt gemaakt door een team van dertig vrijwilligers. Vanaf 16 augustus staan diverse presentaties/exposities gepland o.a. op cross-over festival Noorderzon (16 augustus – 26 augustus 2007, Groningen), kunstmarkt Katjee (2 september 2007, Groningen), het AXIS-festival (15 september, Assen) en de fotomanifestatie Noorderlicht (16 september – 28 oktober 2007, Groningen).

SUBstitution
SUBstitution is een kunstcollectief bestaande uit vier ruimdenkende vrienden. Naast de vaste vier leden werkt de groep veel op projectbasis samen met andere enthousiaste creatives. Reden voor deze samenwerking: de artistieke geest van henzelf én van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een kans bieden om de ontstane creaties te exposeren. Het collectief heeft hierbij vier doelstellingen: prikkelen door het aansnijden van grensverleggende thema's, creativiteit stimuleren, talentscouting en een platform voor kunstenaars zijn. De creaties van het collectief onderscheiden zich door hun theatrale benadering met veel kostuums en schmink, oog voor detail en conceptuele uitwerking. Meer over SUBstitution vind je op www.substitution.nl.

FlauweCult
FlauweCult is een cultuurcollectief dat uit zo’n 25 actieve cultuurmakers bestaat. Naast een jaarlijks festival met muziek, poëzie en cabaret maakt FlauweCult vooral veel theater. In de afgelopen zeven jaar bracht de theatergroep al negentien producties op de planken. De laatste jaren steeds beter en succesvoller. Dit heeft geresulteerd in een nominatie voor de Arend Hauerprijs in 2005 (Fausto Coppi) en een selectie voor het Theatercircuit in 2006 (Welkom in het Bos).
FlauweCult heeft tot doel om beginnende en/of onbekende kunstenaars een podium te bieden en op een laagdrempelige wijze cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. Waar mogelijk probeert FlauweCult de grensvlakken tussen diverse cultuurvormen af te tasten. Meer informatie is te vinden op www.flauwecult.nl.