© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > Archief > 3 maart 2006
Maakt het beest in je los uit Plastique Fantastique
 
       
 
3 maart 2006

Kunstcollectief SUBstitution kaart invloed media op mensheid aan, doel: discussie

Donderdag 16 maart vervaardigt het kunstcollectief SUBstitution onder de titel Plastique Fantastique in Amsterdam een fotoserie en een artclip over de invloed van media op de mens. Het thema wordt op symbolische wijze vormgegeven. Om die reden heeft SUBstitution gekozen voor volslanke modellen als reactie op de verheerlijking van slankheid als hét ideaal. In de kostuums die speciaal voor dit kunstproject zijn gemaakt, is veel gebruik gemaakt van kunststof materialen als tafelzeil, ballonnen, latex en tape. Deze materialen staan symbool voor lichaamscorrectie, valse schoonheid en een plastic waarheid. Tot slot dragen alle modellen een pruik, die de fictieve wereld, ontstaan door media-invloed, symboliseert.

Brutaliteit
SUBstitution verbeeldt met dit project de hete discussie die momenteel gaande is over media en samenleving. Meer en meer wordt de maatschappij gedreven en gestuurd door de media. Het project geeft opening tot discussie en spreekt de taal van de media; schokkende, plastische beelden. SUBstitution stelt zich in tegenstelling tot de media niet tot doel een mening te beïnvloeden of in te geven, discussie op gang brengen is waar het de makers om te doen is.

SUBstitution is een kunstcollectief bestaande uit vier ruimdenkende jongeren, opgericht door Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978). Naast de vaste vier leden werkt de groep veel op projectbasis samen met andere enthousiaste creatives. Reden voor deze samenwerking: de artistieke geest van henzelf én van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een kans bieden om de ontstane creaties te exposeren. Het collectief heeft hierbij vier doelstellingen: prikkelen door het aansnijden van grensverleggende thema's, creativiteit stimuleren, talentscouting en een platform voor kunstenaars zijn. De creaties van het collectief onderscheiden zich door hun brutaliteit, kleurgebruik en het eigenwijze gedrag van de makers. Het merendeel van SUBstitutions activiteiten vindt plaats op projectbasis en heeft geen winstoogmerk. Meer over SUBstitution is te vinden op www.substitution.nl.

Concentratiekampen
Beeldvorming speelt een grote rol in ons leven. Nieuwsuitzendingen bepalen welke onderwerpen voor ons belangrijk zijn, welke beelden wij krijgen te zien en hoe ze dat vormgeven. Een soapserie bepaalt bijvoorbeeld voor ons wat wij moeten denken en hoe wij tegen onderwerpen aan moeten kijken. Sponsoren staan in de rij om ons via televisieprogramma's allerlei producten aan te smeren. De invloed van media staat al jaren ter discussie. Momenteel liggen videoclips onder de loep, geweld is al jaren een hot issue en jaren geleden brak de hel los toen een fotograaf foto's van concentratiekampen in Bosnië in omloop bracht. Om de (foute) invloed van media te belichten wordt het project ook verrijkt met diverse achtergrondverhalen, waaronder een artikel over de soap Goede Tijden, Slechte Tijden.

Plastique Fantastique is een uitbundig, kleurrijk en gestyleerd kunstproject met exclusieve kostuums en veel grime. Het wordt gemaakt door een team van zestien vrijwilligers.