© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Persberichten > Archief > 16 september 2005
High On a Trance uit Get High On Life
 
       
 
16 september 2005

Partydrugs hot topic van discussie in Centrale Bibliotheek met politici en gebruikers

Het kunstcollectief SUBstitution organiseert zondag 25 september een discussie/debat over partydrugs in het kader van de SUBstitution-expo Get High On Life in de Centrale Bibliotheek van Groningen. Aan tafel zitten fractievoorzitter van de Stadspartij Fleur Woudstra , PvdA-politica Karin Hazewinkel , dichter Tjitse Hofman van de groep Dichters uit Epibreren , die over zijn eigen gebruik komt vertellen en Derk Jan Hento van de Verslavingszorg Noord Nederland . Centraal in de discussie staat de vraag hoe gaan we als maatschappij om met drugsgebruik en wat zijn de gevolgen en consequenties. Ook is er aandacht voor vragen als wat zijn partydrugs, wie gebruiken het en wat doet het met je? Gespreksleider is wetenschapsjournalist voor de Volkskrant Marcus Werner . De discussie is interactief: bezoekers mogen meepraten. De discussie start om 14.30 uur en duurt circa een uur. De Centrale Bibliotheek bevindt zich aan de Oude Boteringestraat 18 in het centrum van Groningen.

Experimenteren
SUBstitution organiseert deze discussie vanwege zijn expositie Get High On Life die tot en met 16 oktober 2005 plaats heeft in de Centrale Bibliotheek in het kader van het satellietprogramma van de fotomanifestatie Noorderlicht . Get High On Life gaat over jongeren in de partyscene en het gebruik van partydrugs. Met dit project wil SUBstitution de ontvangers prikkelen in de hoop dat zij informatie over drugsgebruik verzamelen en naar aanleiding van deze informatie een standpunt innemen en/of keuzes maken. SUBstitution denkt dat bijna iedereen in zijn leven ooit te maken krijgt met drugs. Bijvoorbeeld omdat iemand in de directe omgeving of de persoon zelf begint te experimenteren. Ook overlast van verslaafde gebruikers behoort tot de mogelijkheden. Om dan te weten hoe te handelen of wat te doen, is het makkelijk afdoende objectieve informatie over drugs en drugsgebruik tot je beschikking te hebben.

Taboe
De discussie van zondag de 25e is nu al omstreden omdat er betrekkelijk weinig benaderden bereid waren over dit onderwerp in het openbaar te spreken. SUBstitution ondervindt aan den lijve dat er (nog steeds) een taboe rust op dit onderwerp, ondanks het feit dat er al honderden jaren drugs wordt gebruikt en de wijze van gebruik, de middelen en de leeftijd drastisch veranderen. Zo beginnen jongeren tegenwoordig rond hun 12e met experimenteren. Zelfs SUBstitution vindt deze leeftijd schrikbarend. In de discussie zal hierbij stilgestaan worden.