© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Zero Intolerance                                                                                           2003

Zero Intolerance is een creatie van kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers, Mark van Doorm en Pieter van Cleef. Illustraties van de hand van Pieter van Cleef.

 

1001 KnightsHeartburnSchoolsout  
Meer >>
Zero Intolerance: illustraties over geweld

Onder de titel Zero Intolerance maakten illustrator Pieter van Cleef (Leeuwarden, 1971) en het kunstcollectief SUBstitution een verzameling werken.

De titel verwijst naar het Zero Tolerance-beleid van de overheid op gebied van ordehandhaving op straat, in het verkeer en bij evenementen. Met de werken in de reeks Zero Intolerance willen Van Cleef en SUBstitution aangeven dat ook discriminatie, verbaal en lichamelijk geweld en intolerantie niet getolereerd mogen worden: op straat, op het werk, in de horeca, op school en zelfs in de privacy van je eigen huis. Uitingen van zulk geweld zouden door de samenleving ook met lik-op-stuk-beleid aangepakt moeten worden. Veel te vaak worden dergelijke situaties gedoogd of zelfs uit angst voor nóg meer geweld oogluikend toegelaten.

In de reeks van drie werken maakt Van Cleef gebruik van traditionele penseeltekeningen met Oost-Indische inkt en acrylverf, die vervolgens digitaal verder zijn bewerkt.
Pieter van Cleef

Pieter van Cleef maakt als illustrator en striptekenaar al ruim tien jaar illustraties, strips en cartoons voor onder andere tijdschriften, vakbladen, kranten, affiches, kaarten en cursusmateriaal. Zijn werk is/was onder andere terug te vinden in de Leeuwarder Courant, de Gooi- & Eemlander, homojongerenblad Expreszo, de Gaykrant (strip Camphaenen), meisjesblad Tina en aan de muur van vele werkkamers in het bedrijfsleven (o.a. Dutchtone, Venture/IBM en UWV Groningen). Van de strips die gepubliceerd werden in de Gaykrant en Expreszo verschenen twee albums.

De creaties van Pieter kunnen wervend, instruerend, opiniërend, informerend en amuserend zijn. Inspiratiebronnen voor hem zijn de klassieke Europese strip en Amerikaanse animatiefilms uit de jaren vijftig en zestig.