© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Over SUBstitution
High On Snow uit Get High On Life
 
       
 

SUBstitution

SUBstitution is een kunstcollectief bestaande uit vier jonge en ruimdenkende creatievelingen: Eduard Dieters (Meppel, 1976), Mark van Doorm (Warnsveld, 1977), Bregje Kneepkens (De Bilt, 1975) en Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978). Naast de vaste vier werkt het collectief veel op projectbasis samen met andere enthousiaste artistiekelingen. Reden voor dit verband: de artistieke geest van henzelf Ún van (verborgen) creatief talent ontplooien, dit talent begeleiden en hen een opportunity bieden om de ontstane creaties te exposeren.

Hierbij heeft het collectief de volgende vier uitgangspunten:

 • Prikkelen
  Door de keuze voor onderwerpen waar vaak een taboe op heerst en pikante maatschappelijke thema's wil SUBstitution op speelse en vaak humoristische wijze de ontvangers van zijn creaties prikkelen. Bovendien wil SUBstitution een discussie over de thema's van zijn creaties uitlokken.
 • Creativiteit stimuleren
  Het kunstcollectief wil een creatieve explosie opgang brengen waardoor alle deelnemers binnen een kunstproject zich volledig laten gaan en hun meest artistieke kant laten zien.
 • Aanstormend talent een kans geven
  SUBstitution heeft de knowhow om creaties aan de man te brengen in huis. Hier kan aanstormend talent op bouwen; het collectief begeleidt hen, biedt hen expositiemogelijkheden en een unieke ervaring.
 • Een platform voor artistiekelingen zijn
  SUBstitution biedt zijn projectdeelnemers de mogelijkheid hun netwerken te verbreden, portfolio's uit te breiden en ervaringen met andere artistiekelingen uit te wisselen.
The very first beginning
Het begon allemaal in de zomer van 2001 met de fotoserie Dita is horny. Oorspronkelijk slechts bedoeld als eenmalig project en voor eenmalige publicatie. In februari 2002 volgde een eerste expositie. Door de exposure en bijzondere ervaring hiervan begon het balletje te rollen en volgden meer kunstprojecten en exposities. Zwart-wit werd ingeruild voor kleur, SUBstitution beperkte zich niet meer alleen tot fotografie, exposities werden grootser van opzet, SUBstitution groeide en groeide.

Heden
Anno 2008 timmert SUBstitution met circa vier expo's per jaar, wat losse activiteiten en het traditionele jaarlijkse kunstproject aan de weg. De thuisbasis, Groningen-stad, is slechts een uitvalbasis; exposities hebben door het hele land plaats, zelfs over de grens. Kernwoorden van het huidige collectief: eigenwijs, anders, kleurrijk, brutaal, gelikt, stylish en dit allemaal ingegeven door het eigenzinnige willetje van de makers.

Toekomst
De toekomstplannen zijn niet anders, slechts grootser; SUBstitution wil de ingeslagen weg voortzetten en de komende jaren fors uitbreiden, meer vastigheid, meer groei. Uiteindelijke doel: een onbegrensd en krachtig platform waar talenten een kans krijgen, ervaringen kunnen opdoen en een start in de creatieve wereld kunnen maken Ún waar ruimte is voor bijzondere en kunstzinnige experimenten.

Creatievelingen die denken een rol binnen SUBstitution te kunnen vervullen, kunnen kijken bij vacatures en/of een voorstel voorzien van motivatie en cv mailen.

Het curriculum vitae laat zien wat vooraf ging >>