© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Nieuwsberichten > Nieuws 2007
 
 
 
 
 
   
Feestbeest uit Roze Bril
 
12 augustus 2007
Komende donderdag, 16 augustus, gaat het kunstproject Roze Bril, dat wij samen met de Stichting FlauweCult Collectief maakten, op cross-over festival Noorderzon in première. Dagelijks tot en met 25 augustus 2007 staan wij van 19.00 tot 23.00 uur naast restaurant Cavalho tegenover de Spiegeltent en de muziekkoepel met onze Blije Boemel: een gepimpte caravan uit 1970 waarin je een persoonlijke zintuigprikkelende ervaring pur sang kunt ondergaan. De rest van onze groep verspreidt zich over het terrein voor allerlei kleine onverwachte gebeurtenissen. Bovendien verzorgen wij als Roze Bril-team de start van de theatersafari; iedere dag van 18 tot en met 21 augustus om 19.20 uur op het festivalterrein. En alsof dit nog niet genoeg is, staan wij met onze Blije Boemel ook op de NoorderZondag (26 augustus van 13.00 tot 18.00 uur): de traditioneel laatste dag van het festival. NoorderZondag staat bekend als de culturele uitmarkt en familiedag. Tevens is het de start van het culturele seizoen. Je vindt ons die dag op de Leliesingel naast de stand van de Centrale Bibliotheek Groningen. Al onze activiteiten zijn gratis, behalve de theatersafari. De theatersafari wordt georganiseerd door de Theater Werkplaats Groningen. Voor meer info over hen surf naar www.theaterwerkplaatsgroningen.nl.

1 augustus 2007:
Dit najaar organiseren wij samen met de Stichting FlauweCult Collectief in het kader van onze expositie Roze Bril Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger. Om attente Groningers te belonen en om minder attente Groningers te stimuleren. Van 16 september tot en met 7 oktober kun je kandidaten opgegeven. Schrijf het in je agenda! De grote finale is op
28 oktober in de Centrale Bibliotheek Groningen. Toegang is dan gratis. Meer informatie, spelregels, prijzen, e.d. worden eind augustus op deze website bekend gemaakt.

20 juli 2007:
Deze week heeft ons echt te gek nieuws bereikt: onze expositie tijdens de internationale fotomanifestatie Noorderlicht, dit jaar in Groningen-stad, wordt op zondag 16 september om 14.30 uur groots geopend door de burgemeerster van Groningen, de heer Jacques Wallage. De expositie met titel Roze Bril en grand opening hebben plaats in de Centrale Bibliotheek Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 en zijn gratis toegankelijk. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief om van de expositie en grand opening op de hoogte gehouden te worden.

7 juli 2007:
De toenemende digitalisering en verandering van het mediagebruik geldt ook voor SUBstitution. Daarom kunnen we niet achterblijven en hebben we sinds vandaag ook een Hyves-profiel. Word lid en houd zo iedereen op de hoogte van ons!

5 juli 2007:
Gisteren is in Groningen-stad de fotoshoot van het kunstproject Roze Bril geweest. Drie modellen werden gehezen in kostuums van afgedankte materialen. Haren werden enorm 'opgeblazen'. Gezichten werden voorzien van voldoende make-up. In de tussentijd werden diverse decors gebouwd, eveneens van oud materiaal. In de komende weken worden de foto's geselecteerd en bewerkt om vervolgens op cross-over festival Noorderzon in première te gaan, 16 augustus 2007. Kun je niet wachten tot die tijd, klik dan hier voor een kijkje achter de schermen.

21 juni 2007:
Er staat ons een culturele zomer en nazomer te wachten. Vanaf half augustus reist het kunstproject Roze Bril langs diverse locaties in Noord-Nederland. Op 16 augustus is de première van van het project op cross-over festival Noorderzon in Groningen-stad. Hiermee gaat een grote wens van SUBstitution in vervulling. Noorderzon eindigt voor ons op 26 augustus. Enkele dagen later op
2 september is het project de hele dag te zien op kunstmarkt Katjee eveneens in Groningen-stad om daarna onze Drentse buren te vereëren met een bezoekje: Roze Bril staat 15 september op het AXIS-festival in Assen. De dag erna staat de eerste grote expositie van het project gepland tijdens de start van de internationale fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen-stad. Gedurende het hele festival wordt Roze Bril geëxposeerd in de Centrale Bibliotheek met daarom heen en fors activiteitenprogramma, beginnend met de grand opening op 16 september en de grote finale op 28 oktober, tevens de laatste dag van Noorderlicht. Vanaf half augustus is het volledige Noorderlicht-activiteitenprogramma in onze agenda op deze website te vinden.

21 mei 2007:
Sinds enkele maanden werken we samen met de Stichting FlauweCult Collectief aan een nieuw kunstproject. Vandaag de allereerste informatie. De shoot van het project met de titel Roze Bril is op woensdag 4 juli 2007 in Groningen. Fotograaf is Joost van de Brug; Elvera van Bentum tekent voor de kostuums. Naast geënsceneerde fotografie zal het project vooral bestaan uit veel theater. Niet op een podium, maar subtiel, één op één. Een van de projectthema’s is recycling. Vandaar ook dat Milieudefensie Groningen het project van harte ondersteunt. Met Roze Bril willen we bezoekers op fijne wijze in aanraking laten komen met diverse disciplines binnen de kunst. We willen hen prikkelen om op een andere manier naar hun werkelijkheid te kijken en een gelukkig gestemd moment bezorgen. Vanaf augustus 2007 zijn er diverse presentaties en exposities gepland in Noord Nederland, waaronder een grote expositie tijdens de internationale fotomanifestatie Noorderlicht (16 september tot en met 28 oktober 2007). Houd deze website in de gaten voor meer info!

5 maart 2007
Vanaf 15 maart ligt SUBstitution een heel klein beetje in de winkel. Sing Sing, een gedichtenbundel van Coen Peppelenbos met de foto High On a Trip uit onze serie Get High On Life op de cover, is vanaf die dag verkrijgbaar. Zien hoe dat eruit ziet? Klik hier.

28 januari 2007
In 2005 en 2006 werkten we al eens samen. In 2007 zal dat niet anders zijn. Ook dit jaar slaan we de handen ineen met de Groninger theatergroep FlauweCult. Belangrijke verandering: waar het voorheen klein en kortstondig was, gaan we nu voor het grote werk, een gezamenlijk grootschalig multimediaal kunstproject dat later dit jaar zal worden vervaardigd en gepresenteerd. De komende tijd zullen we benutten voor eerste verkenningen, het samenstellen van een projectteam en het opstellen van een projectplan. Houd deze website in de gaten voor meer info en de komende vacatures of meld je aan voor de nieuwsbrief (zie contact).

27 november 2007:
SUBstitution begint 2008 goed met een nieuwe expositie: Plastique Fantastique in Eindhoven. Van 14 januari tot en met 29 februari 2008 is dit mediaproject te zien in de Centrale Bibliotheek van Eindhoven (gebouw de Witte Dame, Emmasingel 22). De exposite zal bestaan uit de geënsceneerde fotoserie, de kostuums en voor het eerst ook de artclip die op een wit doek zal worden geprojecteerd. Het is voor het eerst dat Plastique Fantastique in Zuid-Nederland is te zien. Toegang is gratis tijdens openingstijden.

29 oktober 2007:
Met de finale van de Verkiezing van de meest attente Groninger is gisteren een einde gekomen aan 2,5 maanden Roze Bril (Noorderzon, Katjee, AXIS en Noorderlicht). Niet helemaal: op verzoek van de Centrale Bibliotheek Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 blijven negen van de twaalf foto's nog tot en met 30 november 2007 hangen op de roze wand. De rest van de expositie is afgebroken zodat er weer ruimte is voor andere exposanten. Mocht je iets gemist hebben, dan is dit nog je kans. Voor een resumé van zes weken Noorderlicht kun je terecht bij het beeldverslag.

28 oktober 2007:
Vandaag is onder grote belangstelling, na weken van zoeken, Onno Kukler in de Centrale Bibliotheek van Groningen door het publiek verkozen tot meest attente Groninger. Kukler, die de voetbalclub Kids United voor gehandicapte kinderen oprichtte, kreeg verreweg de meeste stemmen. Zowel tijdens de finale als op de speciale stemsite vooraf. Zangeres Imca Marina maakte de uitslag bekend; Commissaris van de Koningin in Groningen de heer Max van den Berg overhandigde de prijs. De finaleshow werd gepresenteerd door cabaretier Arno van der Heyden en was live te volgen in een extra uitzending van OOG Forum, het wekelijkse discussieprogramma van OOG Radio over politiek en cultuur. De Full Minties zorgden voor de muzikale omlijsting. De anderhalf uur durende show trok circa 200 bezoekers en kreeg veel lofzangen. Imca Marina en Van den Berg pleitten zelfs voor een herhaling. Zie ook het beeldverslag.

14 oktober 2007:
Gisteren hebben de Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg en de directeur van de Bibliotheek Groningen, de heer Rob Pronk in een druk bezochte Centrale Bibliotheek de finalisten van Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger bekendgemaakt. Zij deden dat in het live radioprogramma OOG Forum, het wekelijkse discussieprogramma van OOG Radio over politiek en cultuur. Na afloop feliciteerden zij de finalisten en gingen met hen op de foto. Zie ook het beeldverslag.
Nu de finalisten bekend zijn, is het laatste woord aan het publiek. Vanaf morgen tot en met 27 oktober kan iedereen één keer stemmen op zijn/haar favoriet. In de spannende finaleshow op 28 oktober zal de uitslag bekendgemaakt worden. Klik op de link voor meer informatie over het stemmen en de show.

9 oktober 2007:
Aan de line-up van de grote finale van Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger op zondag 28 oktober 2007 zijn de Full Minties toegevoegd. Zij zullen een spetterend optreden verzorgen voorafgaand aan de daadwerkelijke bekendmaking. Eerder was al bekend geworden dat zangeres Imca Marina, cabaretier Arno van der Heyden en de Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg ook hun opwachting maken bij de finale. De finale begint om 14.00 uur in de Centrale Bibliotheek van Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 en is gratis toegankelijk

1 oktober 2007:
Wijziging in het verkiezingsprogramma: de halve finale van Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger start zaterdag 13 oktober niét om 14.00 uur, maar om 13.30 uur. In de live uitzending van OOG Forum, het wekelijkse discussieprogramma over politiek en cultuur van OOG Radio maakt de Commissaris van de Koningin in Groningen de heer Max van den Berg de uitslag bekend. Kom kijken in de Centrale Bibliotheek van Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 waar het programma wordt gemaakt of luister naar OOG Radio via de ether of het internet, zie ook www.oogtv.nl.

24 september 2007:
Knuffelen kun je nooit genoeg. Knuffelen is bovendien erg gezond. Maar hoe gaat goed knuffelen in zijn werk? Daarom organiseren we komende zondag, 30 september om 14.30 uur, de workshop knuffelen: Pak 'm beet. De workshop is onderdeel van het activiteitenprogramma van onze Noorderlichtexpositie Roze Bril en heeft plaats in de Centrale Bibliotheek van Groningen aan de Oude Boteringestraat 18. Deelname is gratis. Bij voldoende belangstelling start er nog een workshop om 15.30 uur. Kom zeker meedoen!

17 september 2007:
De jury voor Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger is definitief bekend. Voorzitter is de Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg. De andere twee juryleden zijn zangeres Imca Marina en de directeur van de Bibliotheek Groningen, de heer Rob Pronk. Gezamenlijk bepalen zij wie er in op 13 oktober in de halve finale genomineerd worden voor de finale op 28 oktober. Om 14.00 uur maakt de commissaris de nominaties bekend in de Centrale Bibliotheek van Groningen aan de Oude Boteringestraat 18. Het publiek heeft vervolgens het finale oordeel. Zij mogen vanaf 15 oktober stemmen op hun favoriet. In de grote finaleshow op de 28e, ook om 14.00 uur in de Centrale Bibliotheek, wordt de winnaar 'gekroond'. Imca Marina reikt de prijs uit. Cabaretier Arno van der Heyden praat die dag alles aan elkaar. Opgeven kan vanaf heden via verkiezing@substitution.nl. Klik op de link bovenaan voor de spelregels.

16 september 2007
Vandaag is onder grote belangstelling onze expositie Roze Bril, onderdeel van het satellietprogramma van de Noorderlicht fotomanifestatie door de burgemeester van Groningen, de heer Jacques Wallage geopend. In de Centrale Bibliotheek van Groningen waar de expositie tot en met 28 oktober is te zien, heeft de burgemeester bovendien de aftrap gegeven voor Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger. Voordat hij de roze strik doorknipte prees de burgemeester het idee achter de expositie en sprak de wens uit dat iedereen vanaf morgen eens zijn goede been voorzet. Aansluitend waren er bubbels en taartjes om de expositie te vieren. Het beeldverslag geeft een sfeerimpressie.

27 augustus 2007
Performing Arts Festival Noorderzon is een groot succes voor ons geworden: avond in, avond uit was de Blije Boemel vol. Zo vol dat op enkele dagen een reserveringsstop noodzakelijk was. Over tien dagen verspreid mochten we circa duizend gasten een moment voor zichzelf bieden in onze gepimpte caravan om hen vervolgens vrolijk en lachend verder te laten genieten van de dag. In die tien dagen hebben we ook ontelbaar veel knuffels uitgedeeld, mede op verzoek van cabaratier Arno van der Heyden die ons acht dagen lang zijn gasten liet knuffelen. En Noorderzon leverde ons talloze positieve reacties op. Klik hier voor een fotoverslag. In De Verdieping kun je een verslag van dag tot dag lezen.