© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Nieuwsberichten 2006 > Archief Lustrum 2006
Zie ook :
> Nieuws berichten
> Persberichten
> De Verdieping
> De Agenda
 
In 2006 bestond het kunstcollectief SUBstitution vijf jaar (27 juli 2006). Dit heugelijke feit vierden we een jaar lang met bijzondere en deels nog nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal. Unieke backstagefoto's, foto's van nagenoeg alle expo's, oude posters, publicaties, het dook het hele jaar door op.

Hieronder vind je alle items nog een keer bij elkaar.
 
   
Lustrum week 1Week 1

Hier begon het allemaal mee. In januari 2002 viel deze uitnodiging voor de expositie Dita is horny op vele deurmatten, de allereerste kennismaking met SUBstitution.
Lustrum week 2Week 2

SUBstitution exposeerde in vijf jaar tijd in bijna alle uithoeken van Nederland en Vlaanderen, zo ook in Eindhoven. Op deze foto zie je een deel van de expositie in de Centrale Bibliotheek eind 2004 in het kader van het art event Home Sweet Home.
Lustrum week 3Week 3

Geen expositielocatie was te gek; begin 2003 exposeerde SUBstitution zes weken in een kapsalon aan de Groninger Vismarkt.
Lustrum week 4Week 4

Op 23 augustus 2004 kreeg een van de beste SUBstitution-projecten ooit, Get High On Life, gestalte op het dak van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hier een backstagefoto.
Lustrum week 5Week 5

Al vroeg in het bestaan van SUBstitution werd een eigen stand gebouwd: 7 september 2002 stond deze in deze samenstelling in de der A-kerk te Groningen.
Lustrum week 6Week 6

In vijf jaar tijd heeft SUBstitution heel wat verteld. Op 25 september 2005 deed SUBstitution dat met een debat over het gebruik van partydrugs in de Centrale Bibliotheek van Groningen. Op de foto staan van links naar rechts Derk Jan Hento van Verslavingszorg Noord Nederland, PvdA-politica Karin Hazewinkel, dichter Tjitse Hofman en het Groninger raadslid Fleur Woudstra. Allen deelnemers aan het debat.
Lustrum week 7Week 7

SUBstitution heeft enkele malen donaties gedaan aan goede doelen. Het kledingstuk op de foto, gedragen tijdens de fotoshoot voor Public INterest, werd 1 november 2003 ter veiling aangeboden voor het Aidsfonds. Helaas werd het niet verkocht. Wel haalden we die avond ruim 200 euro voor dit goede doel op. Later in diezelfde maand namen we deel aan een veiling in het kader van de Take Care Livin PositHIV. Hier verkochten we een ingelijste foto.
Lustrum week 8Week 8

Het oosten van het land mocht ook niet ontbreken op het cv van SUBstitution. Op verzoek van het Grafisch Atelier Twente exposeerde SUBstitution er in de vroege zomer van 2004.
Lustrum week 9Week 9

De kunstvormen werden in vijf jaar SUBstitution meer divers. Eind 2004 exposeerde SUBstitution voor het eerst fashion op het art event Home Sweet Home in Eindhoven. Deze fashion is gebruikt voor de fotoserie Get High On Life.
Lustrum week 10Week 10

Met een beetje hulp wisten media in het hele land SUBstitution te vinden. In september 2004 verscheen dit artikel in universiteitskrant Cursor van de TU/e naar aanleiding van de fotoshoot voor het project Get High On Life.
Lustrum week 11Week 11

Een primitieve houtenconstructie vormde de basis voor de fotoserie Box Office die op 27 juli 2001 in besloten sfeer in Groningen werd gemaakt.
Lustrum week 12Week 12

Tijdens de expositie The Lovely Ones, een overzicht van de favorieten van de creative director van SUBstitution, werden voor het eerst creaties uit de serie Public INterest getoond. The Lovely Ones vond plaats in het kader van de fotomanifestatie Nooderlicht 2003 in Groningen.
Lustrum week 13Week 13

In het najaar van 2004 exposeerde SUBstitution 46 verschillende creaties op zes locaties gedurende ruim twee aaneengesloten maanden in Eindhoven: de grootste expositie in vijf jaar tijd. Dit is een foto van de expositie in boekencafé Schrijvers.
Lustrum week 14Week 14

Tijdens de regenachtige winter van 2004 organiseerde SUBstitution een kunst- en cultuurwandeling door de stad Groningen, met de titel Windows. Voor deze wandeling hingen in etalages door de hele stad kunstwerken van SUBstitution. De wandeling was zelfstandig met behulp van een magazine te lopen of onder begeleiding. Op de foto de inhoudsopgave van Windows-magazine.
Lustrum week 15Week 15

Grenzen werden letterlijk overschreden. In 2005 waren er maar liefst drie exposities in België. Deze poster is voor tweede expo in Gent. De andere expositie was eerder in dat jaar in Antwerpen te bezichtigen.
Lustrum week 16Week 16

In 2003 is de stand die SUBstitution in 2002 bouwde aanzienlijk uitgebreid. Op 1 november van dat jaar stond deze stand weer in de Der Aa-kerk te Groningen.
Lustrum week 17Week 17

1 november 2002 begon de expositie Silverboys 2002. Deze serie over drie jongens en hun relaties, werd in die vijf jaar tijd het meest geëxposeerd.
Lustrum week 18Week 18

Vanaf 2003 waren media welkom achter de schermen. Naast Radio en TV Noord en OOG Radio en TV, kwam het Dagblad van het Noorden 5 augustus 2003 langs op de bijzondere set van Public Interest. Zij schreven dit artikel.
Lustrum week 19Week 19

Begin 2005 vroeg de Tilburgse Galerie Punct SUBstitution mee te werken aan de expositie Wearables. Omdat SUBstitution veel sympathie heeft voor de ideeën van deze organisatie volgde een volmondig ja.
Lustrum week 20Week 20

In 2005 was de eerste buitenlandse expositie van SUBstitution onder de titel It Takes Two. Zowel in Antwerpen als Gent liet SUBstitution zien wat het heeft opgebouwd. Op de foto de expositie in Antwerpen.
Lustrum week 21Week 21

1 februari 2002 startte de eerste expositie van SUBstitution: Dita is horny. Vanaf dag één werden SUBstitution-exposities voorzien van tal van communicatiematerialen.
Lustrum week 22Week 22

De eerste expositie van SUBstitution buiten Groningen vond plaats in Amsterdam. Dit is de langstdurende expositie in vijf jaar tijd. Ruim drie maanden.
Lustrum week 23Week 23

Exposities in Groningen kennen een traditie, zij worden feestelijk geopend. Deze expositie kon hierbij niet achterblijven (Get High On Life en Before Get High On Life, gedurende de fotomanifestatie Noorderlicht 2005 in Groningen). Het werd de grootste en meest bijzonder SUBstitution-opening tot nu toe.
Lustrum week 24Week 24

De meeste aparte plaats waar creaties van SUBstitution hebben gehangen is op dit podium tijdens het COC Songfestival in Zwolle in 2004 in het kader van de expositie Colors in my head. Op de foto staan de deelnemers en jurylid Marlies van Idols 2.
Lustrum week 25Week 25

In 2004 organiseerde SUBstitution een kunst- en cultuurwandeling in samenwerking met Marketing en VVV Groningen. Vanwege de grote vraag moesten er extra wandelingen ingepland worden.
Lustrum week 25Week 26

Overdonderd en trots waren we door dit artikel, zowel in het Nederlands als in het Engels. Eind 2004 stond het in Gay & Night.
Lustrum week 27Week 27

In april 2005 exposeerde SUBstitution in drie steden tegelijk. Op deze foto is een deel van SUBstitution-bijdrage aan de expositie Wearables in de Tilburgse Galerie Punct te zien. Voor deze expo verfde SUBstitution de muur blauw.
Lustrum week 28Week 28

Backstage bij Dita is horny. Op 13 juli 2001 werd deze naakfotoserie op een achteraf gelegen locatie in Groningen gemaakt. Op de foto de transformatie tot Dita.
Lustrum week 29Week 29

In vijf jaar tijd wist SUBstitution het tot in een groot museum te schoppen: het Drents Museum te Assen. Op deze foto, 17 december 2003, wordt een creatie van SUBstitution in dat museum geveild tijdens de expositie 100.000 jaar SEX, over liefde, vruchtbaarheid en wellust.
Lustrum week 30Week 30

Hiep hiep hoera, deze week bestaan we echt vijf jaar (27 juli): vijf jaar kleurrijke projecten met even zo kleurrijke uitvoeringen. Vijf jaar rebellie: tegen de schenen aan schoppen om reacties uit te lokken en discussies op gang te brengen. Vijf jaar creatieve ontwikkeling en mogelijkheden voor talenten om zichzelf te ontplooien.
Lustrum week 31Week 31

Op 3 februari 2002 werd de eerste expositie, Dita is horny, geopend. Dita is horny is de enige volledige zwart-wit expositie van SUBstitution in de afgelopen vijf jaar geweest. Weetje: Dita is horny werd op verzoek van de expositielocatie een maand verlengd.
Lustrum week 32Week 32

Al deze mensen waren betrokken bij fotoserie Get High On Life, het project over het gebruik van partydrugs. Deze foto is 23 augustus 2004 ’s avonds na afloop van de shoot gemaakt.
Lustrum week 33Week 33

Ook media in het buitenland wisten SUBstitution te vinden. Naar aanleiding van de Gentse bijdrage aan de expositie It Takes Two, verscheen dit artikel in april 2005 in stadsmagazine Zone 09.
Lustrum week 34Week 34

Direct achter de ingang, in de centrale hal van de Centrale Bibliotheek Groningen stond in september en oktober 2005 deze enorme stand voor de expositie Get High On Life tijdens de fotomanifestatie Noorderlicht 2005. Speciaal hiervoor was de stand in een nieuw kleurrijk jasje gestoken.
Lustrum week 35Week 35

Op een snikhete zomerdag, 27 juli 2002, werd in alle stilte een op het eerste gezicht normaal woonhuis volledig omgetoverd tot fotostudio voor Silverboys 2002. Achter gesloten ramen en deuren gingen drie jongens uit de kleren voor dit project.
Lustrum week 36Week 36

Wethouder van Cultuur in Groningen, Karin Dekker, kwam op zondag 4 september 2005 de expositie Get High On Life in de Centrale Bibliotheek tijdens de fotomanifestatie Noorderlicht openen. De opening was in de vorm van een danceparty met straattheater, levend amusement, deejays en een heus dweilorkest. Deze opening gaat de geschiedenis in als de meest bijzondere en grootste opening in de afgelopen vijf jaar.
Lustrum week 36Week 37

Op 16 maart 2006 werd het lang verwachte nieuwe kunstproject Plastique Fantastique gemaakt. In Amsterdam kwamen achttien enthousiaste mensen bijeen om alles in het werk te stellen drie volslanke modellen heel bijzonder te stylen, schminken, fotograferen en filmen.
Lustrum week 36Week 38

Naar aanleiding van SUBstitution’s tweede grote expositie werd een volledige communicatielijn opgezet met daarin o.a. deze drie verschillende posters. Ze werden door heel Groningen verspreid!
Lustrum week 36Week 39

Dit artikel stond vrijdag 31 oktober 2003 op pagina twee van het Dagblad van het Noorden. Het artikel leverde een stortvloed aan reacties en publiciteit op.
Lustrum week 36Week 40

Op 1 november 2003 was het groot feest in de Der Aa-kerk. SUBstitution was daar ook. Met een korte, dynamische dansshow zetten we de kerk op zijn kop. De foto toont de start van de show.
Lustrum week 36Week 41

De meest bijzondere expositie qua inrichting en locatie was in die vijf jaar tijd in Enschede. Tijdens de expositie The Beast Within in de vroege zomer van 2004 kreeg SUBstitution de mogelijkheid het hele Grafische Atelier Twente in te richten. Dat deed het onder andere met deze kettingstellage.
Lustrum week 36Week 42

In april en mei 2005 stonden een kleine maand lang twee etalagefiguren in de etalage van de Tilburgse galerie Punct in het kader van de expositie Wearables. De galerie, gelegen in het centrum tegenover het centraal station kreeg een stortvloed van vaak dronken mensen over zich heen, die de fashion wilden lenen voor o.a. een vrijgezellenfeest.
Lustrum week 36Week 43

Dit vijftal zorgde voor de fotoserie Silverboys 2002. Van links naar rechts: Ronald Siemers, Marcel Kooij, Annette Plooyer, Eduard Dieters en Ronald Rooijakkers. Deze foto werd gemaakt tijdens de opening van de expositie op 3 november 2002.
Lustrum week 36Week 44

Na negen keer Nederland volgde een tiende expositie in België. Antwerpen en Gent waren de uitverkoren steden. Hiermee ging een lang gekoesterde wens van SUBstitution in vervulling.
Lustrum week 36Week 45

Lokale politici wilden niet graag meewerken aan het debat over partydrugs in de Centrale Bibliotheek van Groningen. Angst was de grote boosdoener. Deze mensen wilden wel meewerken.
Lustrum week 36Week 46

Om de expositie Silverboys 2002 op een bijzondere manier te openen, organiseerde SUBstitution op 3 november 2002 een glitter en glamour party. Ongeveer 75 gasten schitterden door aanwezigheid.
   
  Lustrum week 47Week 47

Alles lijkt ieder jaar groter te moeten; kansen, uitdagingen, nieuwe ideeën. Zo ook de grand opening van Noorderlicht 2006. Een drie kwartier durende theatershow was het resultaat. Op de foto zie je het toegestroomde publiek de show bekijken. Dag en plaats van handelen: zondag 17 september 2006, hoofdvestiging Bibliotheek Leeuwarden.
 
   
  Lustrum week 48Week 48

Voor de shoot van de fotoserie Public INterest op 5 augustus 2003 had SUBstitution een deal gesloten met de exploitanten van de Groningse hoerenbuurt. Een groot deel van de kamertjes werden een dag lang niet bezet door prostituees, maar door de crew van SUBstitution. Dit leverde veel bekijks op.
 
   
  Lustrum week 49Week 49

In de afgelopen vijf jaar werden exposities op één locatie steeds spaarzamer. Dubbele of nog grotere exposities kwamen vaker voor. Eind 2004 exposeerde SUBstitution op zes verschillende plaatsen gedurende ruim twee maanden in één stad.
 
   
  Lustrum week 50Week 50

De aanwezigheid van SUBstitution in het oosten van Nederland in de vroege zomer van 2004 leverde ook daar publiciteit op. De regio-editie Twente van De Telegraaf daar schreef dit over de expositie The Beast Within.
 
   
  Lustrum week 51Week 51

De vaste vier creatives achter SUBstitution, van links naar rechts: Mark van Doorm, Bregje Kneepkens, Ronald Rooijakkers en Eduard Dieters. Dit viertal is voor een groot deel verantwoordelijk voor de eerste vijf jaar van SUBstitution.
 
   
  Lustrum week 52Week 52

Tot slot in het archief: tijdens Noorderlicht 2005 exposeerde SUBstitution op twee locaties in de stad Groningen, de grootste expositie ooit in thuisstad van SUBstitution.