© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
KvK: 02075880
Home > Nieuwsberichten 2005 > Verslag Debat over Partydrugs
High On a Trip uit Get High On Life
 
       
 
Discussiegasten veroordelen BNN-programma Spuiten & Slikken tijdens partydrugs debat in Centrale Bibliotheek

Zondag 25 september 2005 vond in de Centrale Bibliotheek van Groningen een interactieve discussie plaats over het gebruik van partydrugs. Op de banken zaten fractievoorzitter van de eenmansfractie Fleurige Stad en voorzitter van het Nationaal Actiecomité tegen Drugsoverlast Fleur Woudstra, PvdA-politica Karin Hazewinkel, dichter en tevens gebruiker Tjitse Hofman en Derk Jan Hento van de Verslavingszorg Noord Nederland. Gespreksleider was wetenschapsjournalist voor de Volkskrant Marcus Werner. Alle gasten waren het er roerend over eens dat het programma Spuiten & Slikken dat binnenkort op jongerenomroep BNN verschijnt geen goede manier van voorlichten is.

Gemoedelijk zitten ze naast elkaar op de banken vol met kleurige en fleurige kussens. Alsof het hun dagelijkse werk is, praten ze openlijk over drugs en hun eigen gebruik.
Woudstra: "Alles wat verdoofd is drugs. Ik ben dol op een wijntje of een cognacje. Ik heb wel eens geblowd, maar ik kan er slecht tegen. Ik kan niet tegen roken. Dus houd ik het bij alcohol."
Hofman: "Ik blow dagelijks, maar ik ben geen typische gabber die met het schuim op zijn lippen door de stad stuitert. Ik experimenteer wel. XTC heb ik gebruikt, GHB niet, speed en coke wel en wat herbal spullen van de smartshop en paddo's ook. Ik vind het lekker. Het Zuiderdiep oversteken is net zo gevaarlijk als drugs gebruiken. En trouwens, ik hoef ook geen 105 te worden."
Hazewinkel: "Ik ben gisteren uit geweest, maar ik heb alleen wijn gedronken. Ik heb wel eens geblowd."
Hento: "Ik drink en blow sporadisch. Vroeger deed ik het een beetje te veel. Ik heb overal wel mee geëxperimenteerd. Ik heb een test en informatiepunt. Voorlichting en training is mijn werk. Experimenteren is geen voorwaarde om mijn werk te doen, maar het is wel handig."

Voorproevers
De kop is eraf en Hofman vertelt verder: "De ene pil is de andere niet. Je wordt euforisch, alles is oké. XTC zorgt voor een gevoel van samenzijn, het is een echte partydrugs." "Maar bier en wijn worden in Nederland gecontroleerd. Ik vraag me af in hoeverre iemand met zijn volle verstand iets slikt waarvan hij niet precies de inhoud kent," gaat Woudstra in de verdediging." Hofman: "Maar ik krijg het alleen van bekenden. Zij zijn als het ware mijn voorproevers. Het is niet alleen maar leuk; een dag, of misschien twee dagen erna krijg je een leeg gevoel. Maar het kan ook zijn dat dat komt door te weinig slapen. Je gaat toch langer door met een pil. Ik ben een verantwoorde gebruiker. Als ik om acht uur op moet staan voor de kinderen gebruik ik niet. Ik maak de keus of ik het wel of niet doe."

Hento neemt het woord van Hofman over: "Het risico hangt af van de gebruiker, de setting, enz. De populariteit van cocaïne neemt al jaren toe. Daarvoor zijn verschillende redenen aan te wijzen: Onder jongeren levert het status op. 'Coke is cool'. De maatschappij is niet zo knuffelig meer. Dus XTC is niet meer zo populair. Het geeft een heldere korte kick en het is redelijk goed te combineren met alcohol." Hazewinkel onderbreekt Hento: "Ik moet steeds denken aan dat onderzoek in het parlement in Brussel waarbij op elke wc cokesporen werden aangetroffen. Wat kost coke eigenlijk?", vraagt ze nieuwsgierig. Hento: "Eén gram kost ongeveer 45 tot 50 euro. Het hangt er van af hoe dik je je lijnen maakt, maar daar kun je er ongeveer acht van maken." "Dure hobby," onderbreekt Hazewinkel hem. "Weet je, Franse kaas en wijn zijn ook duur. Kijk eens naar zestienjarigen, hoe ze zich kleden, waar ze mee rijden. Ze hebben daar geld voor. Wodka met iets erin kost ook 7 à 8 euro. De gebruiker vindt de combinatie met alcohol goed. Ik vind het niet verstandig. Er worden meerdere drugs door elkaar gebruikt op een avond en thuis gebruikt men een downer om weer in slaap te kunnen vallen."

Raamprostitutie
Na een half uurtje komt de discussie op de politieke aspecten. Hazewinkel: "Het is na een gevecht van decennia wel duidelijk dat tegenhouden niet lukt. De problemen komen doordat het verboden is. Of je XTC, soft- of harddrugs noemt heeft grote gevolgen voor hoe er mee wordt omgegaan. Hoe minder er verboden wordt, hoe meer gecontroleerd er mee kan worden omgegaan. Als het legaal is, is het ook minder aantrekkelijk." Woudstra neemt het woord over: "Een deel van de bevolking zal altijd behoefte hebben aan een roesmiddel. Een gedeelte hiervan is gewoon in de apotheek verkrijgbaar, maar zodra je het partydrugs noemt, is het ineens niet gewoon meer. Er bestaat wel een gevaar. Drugs zijn niet getest." Hofman: "Maar de politiek is vaak te betuttelend. We hebben ook zelf verantwoordelijkheden. Donner en Balkenende hoeven niet te zeggen dat we een borrel te veel op hebben. Ik wil fleurig leven. Laat testen dus toe." Woudstra vervolgt: "De meeste mensen kunnen hun gezonde verstand wel gebruiken en veilig experimenteren. Een klein deel kan er echter absoluut niet mee omgaan. Weet je, raamprostitutie kan je hobby zijn, vissen kan je hobby zijn, maar als je hobby overlast veroorzaakt is er wat mis."

Het op stapel staande BNN-programma Spuiten & Slikken, waarin tijdens het programma met drugs wordt geëxperimenteerd, kwam tijdens de discussie ook uitvoerig aan bod. Hento: "Ik heb er moeite mee. Als ik voorlichting geef op scholen of in jeugdgevangenissen hoef ik ook niet elke keer drugs te gebruiken om te laten zien wat het met je doet. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat je een leuke avond hebt als je met je moeder naast je en een camera voor je neus LSD gebruikt. Wat is hun doelstelling? Drugs heeft veel te maken met setting en personen." Woudstra: "Het is slechts sensatie. Voor voorlichting is het genoeg om met een camera naar een party of de Jellinek te gaan. Jongeren willen weten hoe het is om drugs te ervaren. De setting waarin BNN het gebruikt klopt dus niet." Hofman denkt er anders over: "Nou, ik ga zeker wel kijken!" Hento springt nog een keer in de bres: "Een LSD-trip duurt acht uur. Jonge mensen kennen zichzelf nog niet zo goed en raken van zo'n lange trip in de war. Dit kan niet! Ik ben wel blij met de discussie die dit programma uitlokt. Die openheid is goed om mensen een standpunt te laten bepalen."

Bang jongetje
BNN liet via een verklaring weten: "Jongeren gaan hoe dan ook gebruiken. Met dit programma kunnen we in één keer 500.000 mensen bereiken. We kunnen ze vertellen hoe je moet gebruiken, wat je zeker niet moet doen, dat je de drugs onderling niet moet mixen, etc. We willen een zo volledig mogelijk beeld geven. Daarom zal de verslaggever voordat hij gebruikt met mensen gaan praten om te achterhalen wat het met je doet, wat je voelt, waar het vandaan komt, etc. Zo willen we een breed beeld geven. Daarna zal de verslaggever gaan gebruiken." Hento reageert: "Maar ze hebben niet voor niets voor seks en drugs gekozen." Dat blijkt ook uit de rest van de verklaring van BNN: "Jongeren geven aan over seks en drugs te willen praten. Dat gaan we daarom doen. BNN maakt al veel degelijke programma's, met dit programma willen we aan de wensen van onze leden tegemoet komen. We willen wel een programma maken waarmee jongeren zich kunnen identificeren en dat de kijker raakt. En natuurlijk weten we dat dit mensen zal trekken." Ondanks deze verklaring zijn de discussiegasten sceptisch. Hento: "Het zijn geen kinderachtige middeltjes, eerst zien, dan geloven."

En hoe moet het verder? Woudstra: "Ik ben er somber over. Er is zo'n grote druk van de VS, dat gaat tot aan de VN toe. We mogen niet eens de gezondheidskant bekijken. Simpele dingen die wij hier normaal vinden, worden onder druk van de VS niet doorgevoerd. Donner moet regelmatig op het matje komen bij Bush en komt dan als een klein bang jongetje terug. Ik ben geen voorstander van drugs en alcohol, maar ik zie het liever gecontroleerd gebeuren. Je moet niet je kop in het zand steken."

Hiermee sluit Werner de discussie af.