© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
KvK: 02075880
Home > Projecten > Public INterest > Het Idee
Public INterest is een creatie van het kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers, met medewerking van Jelger Bakker (fotografie), Eduard Dieters (fotografie en assistentie), Ronald Rooij-akkers (initiator, organisator en digitale beeldbewerking), Annette Plooyer (ontwerp visagie en hairstyling info@make-uplounge.nl, telefoon: +31(0)6 23 94 94 07), Marjan van den Hof (vdhofmarjan@hotmail.com, telefoon: +31(0)6 244 502 12) en Anna Nienhuis (beiden visagie & hairstyling), Aicha Hassani, Alexanderander Aalders, André Gieling, Cornelis Westerhof, Erik Smid, Jolanda Hemmes, Katja Ischkileva, Mariyln Declercq en Wienette Wolthuis (allen model). Met speciale dank aan Arjo van den Berg, Bob Kroep, Bregje Kneepkens, Erik Koelma, Femmie van Wijk, Magreet van Kammen, Marcel Hoogstra, Mark van Doorm en Roelof van Wijk.

Public INterest is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Femmar Kamerverhuur en Annette Plooyer Visagie en Hairstyling en bijdragen van Eldorado Cars (www.eldoradocars.nl), Erochique Groningen en Deventer (www.erochique.nl), Frans Koopal Haarwerken (Noorderhaven-nz 1, Groningen) Mannenwinkel (Guldenstraat 11, Groningen) en Kledingzaak Simsalabim (Folkingestraat 12, Groningen). Met speciale dank aan Nieuwstad Groningen.
Public INterest: glamour, knipoog, showgirls, playboys

PIN Antonio & PIN Corné (2)De fotoserie Public INterest kent drie doelstellingen: prostitutie uit de taboesfeer halen en positief belichten, een beeld vormen van 'deze wereld' zodat de ontvanger zijn eigen oordeel kan vormen en het fenomeen jongensprostitutie onder de aandacht brengen. Dit alles op kunstzinnige wijze en met een knipoog vormgegeven. De creaties laten zich omschrijven als uitbundige, kleurige, gestyleerde foto's met kostuums en grime.

Waarom dit project?
De titel Public INterest, afgekort als PIN en afgeleid van pin-ups geeft het maatschappelijke belang van de prostitutie weer. Prostitutie is één van de oudste beroepen en valt niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Het collectief is van mening dat rosse buurten een maatschappelijke betekenis hebben. Deze omgevingen zijn goed te controleren en beter in de hand te houden dan bijvoorbeeld tippelzones. Met het oog op hygiëne en veiligheid is dit van groot belang. Opdoeken van deze buurten zou een rondzwerm aan prostitutie betekenen, die moeilijk is te overzien.

PIN Mariah & PIN Sheila (2)Knipoog
De foto's zijn aangevuld met een reportage over jongensprostitutie. Met deze reportage willen de makers een bredere kijk op 'deze wereld' geven. Daarnaast is er bewust gekozen voor jongensprostitutie omdat deze vorm van prostitutie vaak onbekender is.

Hoewel de foto's met een knipoog zijn gemaakt, geven ze weer dat deze rosse buurt er netjes en verzorgd uitziet. Ook de jongensprostitutie verdient veel aandacht. Achter ramen zitten ze niet, maar ze zijn er wel. Op deze wijze wordt dat extra benadrukt. Tot slot laten de foto's zien dat deze buurt leuk en gezellig is. De makers hebben dat aan den lijve ondervonden.

De serie bestaat uit twee delen: Public Boyz (10 foto's) en Public Girlz (18 foto's). De op de foto's afgebeelde jongens en meisjes zijn modellen.