© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Get High On Life > Het Verhaal
 
 
Get High On Life is een creatie van kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van Gerben Pul (fotografie en digitale beeldbewerking), Eduard Dieters (fotografie en assistentie Ronald), Ronald Rooijakkers (initiator, organisator, digitale beeldbewerking en ontwerp fashion), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Annette Plooyer (ontwerp grime, visagie, hairstyling en fashion), Marjan van den Hof (visagie, bodypaint en ontwerp fashion), Saskia Hoek (visagie en ontwerp fashion), Susanne de Goeij, Els van Meenen, Suzanne Moojen (allen visagie), Bas van Loo (ontwerp fashion), Marieke Bout (ontwerp en uitvoering fashionstuk Venice ), Fallory Blokland, Lindsey Jansen, Berk Gökhan Özer, Irene Werner en Jelle Westland (allen model). Met speciale dank aan Margot Deckers, Mark van Hout en Mirjam Jahnke.

Get High On Life is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Annette Plooyer Visagie en Hairstyling (info@make-uplounge.nl, telefoon: +31(0)6 23 94 94 07) en bijdragen van Berk Models, COC Eindhoven en regio en Expreszo casting. Met speciale dank aan TU/e.

'Ik hoef ook niet zo oud te worden'
Slikken of stikken
High On Partying Je kunt langer dansen, je hebt een beter gevoel voor de muziek en je durft meer. Waarom gebruiken we dan niet allemaal xtc? Arjan: "Het is net als iedere ochtend in de auto stappen, je weet ook niet of je dat overleeft."

Zaterdagnacht. De dansvloer van de discotheek staat helemaal vol. Jongens met ontblote bovenlichamen die zichzelf in het zweet werken. Meiden die met hun ogen dicht dansen. Mensen die elkaar knuffelen. Ze drinken veel energiedrankjes. Meer dan de helft van de bezoekers heeft niet in de gaten dat deze mensen strak staan van de xtc. Het tegendeel is de waarheid. Ze zijn er al uren en dansen continue. Dit zijn de mensen die als laatsten vertrekken. Niemand heeft last van ze. Een dikke glimlach op hun gezicht. Af en toe een gilletje als hun favoriete plaat wordt gestart. Verder niets.

Vrolijk
Ook Arjan (21) staat op de dansvloer. Hij studeert en werkt wat in het bedrijf van zijn vriend. Verder staat zijn leven grotendeels in het teken van uiterlijk en uitgaan. Arjan gebruikt nu ongeveer twee jaar xtc. "Je bent met vrienden. Je kunt langer dansen. En je hebt meer gevoel voor de muziek. Uitgaan zonder pilletje is voor mij vaak minder leuk."

Arjan gebruikt nu twee tot drie keer xtc per maand, variërend van één tot twee pillen per avond. Het begon samen met een vriend uit nieuwsgierigheid. Kort daarna nam hij weer een pilletje. Op de vraag of hij geestelijk afhankelijk is zegt hij: "Ergens denk ik dat dat zo is. Ik grijp snel naar een pilletje, maar ik ben niet bang niet meer zonder te kunnen. Ik denk dat het na een tijdje gaat vervelen." Leader 1 Gek
Farmaciestudente Sabine (25) was een regelmatige gebruiker. Vier jaar geleden slikte ze maandelijks een xtc'tje. Nu hooguit één pilletje per jaar 'bij bijzondere gelegenheden of als dat zo uitkomt'. "Ik ben erop teruggekomen. De dagen erna ben je zo katterig. Ik kan nu ook een leuke avond hebben zonder pil, zelfs leuker."
Ze begon op haar eenentwintigste. "Vrienden van mij hadden op een feest geslikt. Dat doe je toch niet, dacht ik toen. Ik heb ze echt voor gek uitgemaakt." Maar toen Sabine hoorde hoe fantastisch haar vrienden het vonden, werd ze nieuwsgierig. "Ik ben met ze meegegaan en heb toen ook geslikt." Sabine laat wat foto's zien van die tijd en de feesten die ze bezocht heeft. Gewaagde kleding. Felgekleurde haren. Iedereen lacht. Eén groot feest.

Wazig
Het geeft een andere beleving van je avondje uit, vindt Sabine. "Een andere kijk op het leven. Dat vind ik erg gezond. Het is een kwestie van risico's afwegen. Je ziet duizenden mensen om je heen gebruiken. Je denkt er niet meer over na. En alles heeft zo zijn nadelen. Van roken kun je longkanker krijgen. Van drinken misschien leversclerose. En van blowen word je wazig."
Arjan is nog stelliger:"Ik hoef ook niet zo oud te worden, maar wil wel een leuk leven gehad hebben. Je kunt geen leuke dingen doen als je rekening houdt met de lange termijn. Ik rook, drink en blow ook. Als ik daar allemaal mee moet stoppen . that's too much for me."
Arjans vriend is een wat oudere man, die dansfeestjes organiseert. Hij gebruikt zelf ook en voorziet Arjan van zijn pillen. Samen hebben ze de tijd van hun leven. "Gewoon hopen dat ons niets overkomt. Het is net zo als iedere ochtend in de auto stappen, je weet ook niet of je dat overleeft."
Leader 2
Lezen en hangen
In niet alle relaties gaat XTC-gebruik goed samen. De vriend van de ruimdenkende Jasper (24) gebruikte wekelijks: "Het was net alsof ik met de XTC getrouwd was. In het begin van de relatie ben je helemaal in de wolken en heb je het allemaal niet zo in de gaten. Voor hem was heel normaal: op zaterdag ga ik uit en gebruik ik XTC. Al na twee maanden had ik het maar te accepteren. Het was slikken of stikken." Daarmee begonnen de problemen in hun relatie, zou Jasper achteraf zeggen. "In het begin dacht ik nog dat komt wel goed, maar nee dus. We deden nooit iets in het weekend. Zaterdagavonden stonden vanaf tien uur in het teken van uitgaan en slikken. Zondagmorgen tussen acht en negen kwam hij dan terug. Dat werd vervolgens uitslapen en als-ie eindelijk eens wakker werd, was het wat lezen en hangen. Meer kon hij niet. Dat ik er ook nog was, interesseerde hem voor geen meter. Ja, hij vond me extra lief, maar dat kwam door het pilletje. Verder had hij alleen aandacht voor zichzelf."

Winnen
Jasper was het spuugzat, maar hield ook van zijn vriend. "Maandag tot en met vrijdag was het juist hartstikke leuk. Dan was alles goed, maar ja, dan werd het zaterdag. Op den duur zag ik op tegen het weekend."
Ook zijn vriend zag in dat het zo niet kon. Hij wilde Jasper niet verliezen, maar het lukte hem niet om zijn slikgedrag te veranderen. "Volgens mij heeft hij dat maar twee keer volgehouden. Hij loog voortdurend, maar ik trapte er niet in. Dan hadden we weer ruzie."
Uiteindelijk gingen Jasper en zijn vriend na acht maanden uit elkaar. "Achteraf ben ik daar heel blij om. Als ik zo terugkijk weet ik zeker dat het nooit wat had kunnen worden. Ook al hadden we zoveel overeenkomsten. Hij koos voor de drugs. Daar kon ik toch niet van winnen."
Leader 3 Sabine heeft op dit moment geen vriendin, maar als ze die wel zou hebben, vindt ze dat XTC-gebruik in overleg moet gaan. "Ik vind het goed als ze af en toe gebruikt, maar niet te veel. Mijn vriendinnetje hoeft niet elke week strak als een garnaal op de dansvloer te staan."

The facts
XTC is een drug die je vooral in het weekend en op feesten (houseparties) gebruikt. Naast een oppeppend of speedeffect heeft het ook een bewustzijnsveranderend effect. XTC komt als pil op de markt. De vorm, kleur en/of het logo van een pil zeggen niets over wat erin zit.

Het bewustzijnsveranderde effect zorgt voor een ontspannen en zweverig gevoel met veel behoefte aan contact, praten en intimiteit. Je waarneming wordt intenser en muziek hoor je anders. Je lichaam tintelt en er komt een gelukzalig gevoel in golven over je heen. Bovendien maakt het oppeppende effect je energiek, helder en alert.

XTC verhoogt je lichaamstemperatuur. Daarnaast nemen je hartslag en bloeddruk toe en je pupillen worden groter. Soms krijg je een stijf gevoel in je kaken en een droge keel. Na het slikken van XTC duurt het zo'n 20 tot 60 minuten voordat de pil begint te werken. Na 4 tot 6 uur is de pil uitgewerkt.

High On A Trip Proefkonijn
Aan het oppeppende effect van XTC raak je gewend. Hetzelfde geldt voor het bewustzijnsveranderende effect. Dat voel je na verloop van tijd ook niet meer. Ook niet, als je meer slikt. Bij regelmatig gebruik treden geen onthoudingsverschijnselen op. Geestelijke afhankelijkheid kan wel optreden. Alleen XTC en de sfeer eromheen zijn dan nog belangrijk. Feesten en uitgaan zijn niet meer leuk zonder pil(len). Verder kan XTC-gebruik tot oververhitting leiden.

Een ander risico is de mogelijkheid van hersenbeschadiging. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Dit kan aantasting van het geheugen, concentratiestoornissen en stemmingstoornissen (depressie) tot gevolg hebben. Ook bestaat er een verband tussen de ziekte van Parkinson en XTC.

Verder onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de risico's. Zolang dat er nog niet is, is iedere gebruiker, zeker bij regelmatig gebruik, zijn eigen proefkonijn.

Bron: Jellinek

Voor meer info zie www.jellinek.nl.

Om privacyredenen zijn de namen gefingeerd. De op de foto's afgebeelde mensen zijn modellen. De foto's maken deel uit van de fotoserie Get High On Life van het kunstcollectief SUBstitution. Deze reportage verscheen eerder in homojongerenblad Expreszo.