© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Get High On Life > Het Verhaal
 
 
Get High On Life is een creatie van kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van Gerben Pul (fotografie en digitale beeldbewerking), Eduard Dieters (fotografie en assistentie Ronald), Ronald Rooijakkers (initiator, organisator, digitale beeldbewerking en ontwerp fashion), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Annette Plooyer (ontwerp grime, visagie, hairstyling en fashion), Marjan van den Hof (visagie, bodypaint en ontwerp fashion), Saskia Hoek (visagie en ontwerp fashion), Susanne de Goeij, Els van Meenen, Suzanne Moojen (allen visagie), Bas van Loo (ontwerp fashion), Marieke Bout (ontwerp en uitvoering fashionstuk Venice ), Fallory Blokland, Lindsey Jansen, Berk Gökhan Özer, Irene Werner en Jelle Westland (allen model). Met speciale dank aan Margot Deckers, Mark van Hout en Mirjam Jahnke.

Get High On Life is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Annette Plooyer Visagie en Hairstyling (info@make-uplounge.nl, telefoon: +31(0)6 23 94 94 07) en bijdragen van Berk Models, COC Eindhoven en regio en Expreszo casting. Met speciale dank aan TU/e.
Drugsgebruik onder jongeren

Op deze pagina tref je enkele cijfers en gegevens aan over drugsgebruik. Let op: dit zijn slechts enkele cijfers en gegevens!

Drugsgebruik is geen verschijnsel van de laatste tijd. De oudste bewijzen van drugsgebruik dateren van zevenduizend jaar geleden, maar het vermoeden heerst dat er altijd mensen zijn geweest die drugs gebruiken. Er is een verschil tussen soft- en harddrugs. De middelen van lijst I (o.a. coca´ne, hero´ne, LSD en XTC) van de Opiumwet worden wel 'harddrugs' genoemd. Hasj en weed staan bekend als 'softdrugs'. Harddrugs zijn volgens de wet gevaarlijker dan softdrugs. In de werkelijkheid is de grens tussen 'harddrugs' en 'softdrugs' niet zo makkelijk te trekken. Er zijn gebruikers van softdrugs die zoveel gebruiken dat het 'hard' gebruik genoemd zou kunnen worden. Het omgekeerde komt ook voor, hoewel 'soft' gebruiken van harddrugs voor de meeste mensen moeilijk vol te houden is.

Alcohol en tabak doen in schadelijkheid en risico's niet onder voor de harddrugs, ze worden echter meestal niet als harddrugs aangemerkt, omdat ze maatschappelijk min of meer geaccepteerd zijn (bron: Trimbos Instituut).

Drugs zorgen voor een prikkeling in de hersenen en kunnen daardoor een lichamelijke en/of geestelijke reactie opleveren. Deze effecten kun je grofweg indelen in de volgende categorieŰn:
 • Stimulerend:
  Bij deze middelen krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Voorbeelden van stimulerende middelen zijn coca´ne, amfetamine ('speed') maar ook tabak en koffie.
 • Verdovend:
  Hierbij komt de gebruiker in een slaperige roes. Door de kalmerende en ontspannende werking worden de scherpe kanten van het leven afgeslepen. Voorbeelden van verdovende middelen zijn hero´ne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaapmiddelen.
 • Bewustzijnsveranderend:
  De gebruiker van deze middelen gaat de wereld (heel) anders zien en beleven. Voorbeelden van bewustzijnsveranderende middelen zijn LSD, hasj, weed, paddo's en andere tripmiddelen.
Het onderscheid naar werking is niet altijd scherp te maken. Sommige middelen hebben een 'gemengd' effect. XTC is bijvoorbeeld oppeppend, maar verandert ook de waarneming en hasj en weed kunnen - afhankelijk van de dosis en de situatie - behalve bewustzijnsveranderend ook versuffend werken (bron: Trimbos Instituut).

Wie gebruiken drugs?
De verschillende typen drugs worden doorgaans in verschillende omstandigheden gebruikt.
Sommige gebruikers beperken zich tot ÚÚn soort, andere gebruikers nemen verschillende soorten drugs, afhankelijk van de situatie of de stemming waarin zij verkeren:
 • Stimulerende drugs worden vooral gebruikt door feestgangers en mensen die een nacht door willen werken (hier richten we ons met name op);
 • Drugs met een dempend, verdovend effect worden veel gebruikt door mensen met slaapproblemen en angststoornissen, maar ook door mensen met persoonlijke en maatschappelijke problemen;
 • Bewustzijnsveranderende drugs trekken de belangstelling van zowel nieuwsgierige jongeren die 'wel eens een blowtje willen roken' als ouderen die op zoek zijn naar nieuwe geestelijke ervaringen (bron: Trimbos Instituut).
XTC
XTC heeft vooral een reputatie als 'uitgaansdrug' of 'dansdrug' voor jongeren en wordt vaak in verband gebracht met grootschalige dansfeesten en discotheken. In combinatie met lichteffecten en muziek kan het een trance veroorzaken waarin het dansen urenlang volgehouden kan worden. Het is zeker niet zo dat elke bezoeker van een disco of party XTC gebruikt. En menigeen is in staat om ook zonder XTC een halve nacht in trance door te dansen: de sfeer en het ritme zijn dan al genoeg. Uit onderzoek (1999) is bekend dat 3,8% van de scholieren tussen de 12 en 18 jaar ooit een 'XTC'-pil heeft geslikt. Onderzoek in het uitgaanscircuit (2001) leverde de volgende gegevens op: ruim drie op de vier (76%) bezoekers van vijf grootschalige houseparty's in Nederland had wel eens XTC gebruikt. Een minderheid gebruikt XTC thuis in de verwachting daarmee een sfeer van intimiteit op te roepen. Hoeveel iemand slikt, wisselt natuurlijk per persoon. Veel gebruikers nemen heel af en toe een pil in het weekend. Bij de meesten beperkt zich dat tot een bepaalde levensfase. Maar er blijven natuurlijk mensen voor wie een feest geen feest is zonder een paar pillen. Wie XTC gebruikt, doet dat vanwege de effecten die het middel veroorzaakt of waarvan anderen zeggen dat ze optreden. Dit betekent, dat de gebruiker niet altijd vindt wat hij zoekt. Ook andere drijfveren spelen een rol. Sommige mensen vinden dat je 'alles moet proberen'. Anderen gebruiken om mee te doen, om de werkelijkheid te ontvluchten of vanwege de spanning (bron: Trimbos Instituut).

De gebruiker wordt door XTC opgepept. Hij krijgt zowel lichamelijk als geestelijk een energiek gevoel. Vermoeidheid wordt onderdrukt. Tegelijkertijd wordt de waarneming intenser. Het bewustzijnsveranderde effect zorgt voor een ontspannen en zweverig gevoel met veel behoefte aan contact, praten en intimiteit. Zijn waarneming wordt intenser en muziek hoort de gebruiker anders. Zijn lichaam tintelt en er komt een gelukzalig gevoel in golven over de gebruiker heen. Bovendien maakt het oppeppende effect de gebruiker energiek, helder en alert (bron: Jellinek Kliniek).

Coca´ne
Coca´ne stimuleert het centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en ademhaling en verhoogt de bloeddruk. Wat de gebruiker voelt, is afhankelijk van de dosis en de manier waarop hij gebruikt. Ook de lichamelijke conditie, het lichaamsgewicht en het verwachtingspatroon spelen een rol. Maar in grote lijnen zijn de effecten als volgt: het uithoudingsvermogen wordt groter, hongergevoel en vermoeidheid verdwijnen. Pijn wordt minder snel voelbaar. De gebruiker wordt opgewekt en vrolijk, voelt meer energie en denkt de hele wereld aan te kunnen. Deze effecten doen zich voor, als de gebruiker af en toe coca´ne neemt. En niet te veel tegelijk. De effecten zijn binnen een half uur verdwenen. Als de gebruiker het gevoel terug wil krijgen, moet hij opnieuw nemen. Matig gebruik van coca´ne kan seksueel stimulerend werken. Bij toenemend gebruik neemt dat effect af en kan de zin in seks helemaal verdwijnen (bron: Trimbos Instituut).

Speed
Het gaat de gebruikers van speed om het oppeppend effect. Dat effect werkt zowel op het lichaam als op de geest. De kracht van het effect hangt af van de dosis en de manier waarop de speed wordt gebruikt. Vooral de geestelijke effecten worden sterk be´nvloed door het verwachtingspatroon van de gebruiker. Door speed wordt vermoeidheid niet meer gevoeld. De eetlust verdwijnt. De bloeddruk gaat omhoog en de pols versnelt. De pupillen worden groter, de spieren spannen zich. Ook hoofdpijn en duizeligheid zijn niet ongebruikelijk, net als knarsetanden en snel bewegen van de kaken. Het geestelijke effect: speed maakt de gebruiker tijdelijk actief, vrolijk, alert en zelfverzekerd. Zelfkritiek verdwijnt, het praten gaat gemakkelijker en vlotter. Maar speed kan ook heel anders uitpakken: de gebruiker kan er prikkelbaar, onrustig en angstig door worden, vooral als het aan het uitwerken is. Als speed uitgewerkt is, komt de eetlust terug. Omdat de gebruiker is doorgegaan zonder aan vermoeidheid toe te geven (hij heeft die immers niet gevoeld), kan een katterig gevoel achterblijven. Ongemerkt kan oververmoeidheid ontstaan. Veelgehoorde klachten van regelmatige gebruikers zijn chronische vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid (bron: Trimbos Instituut).

Meer informatie vind je op www.trimbos.nl en www.jellinek.nl.