© 2001 - 2008, SUBstitution, Alle rechten voorbehouden
KvK: 02075880
Home > Projecten > Get High On Life > De Mening >
 
 
Get High On Life is een creatie van kunstcollectief SUBstitution®, naar een idee van Ronald Rooijakkers met medewerking van Gerben Pul (fotografie en digitale beeldbewerking), Eduard Dieters (fotografie en assistentie Ronald), Ronald Rooijakkers (initiator, organisator, digitale beeldbewerking en ontwerp fashion), Bregje Kneepkens (productie assistentie), Annette Plooyer (ontwerp grime, visagie, hairstyling en fashion), Marjan van den Hof (visagie, bodypaint en ontwerp fashion), Saskia Hoek (visagie en ontwerp fashion), Susanne de Goeij, Els van Meenen, Suzanne Moojen (allen visagie), Bas van Loo (ontwerp fashion), Marieke Bout (ontwerp en uitvoering fashionstuk Venice ), Fallory Blokland, Lindsey Jansen, Berk Gökhan Özer, Irene Werner en Jelle Westland (allen model). Met speciale dank aan Margot Deckers, Mark van Hout en Mirjam Jahnke.

Get High On Life is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Annette Plooyer Visagie en Hairstyling (info@make-uplounge.nl, telefoon: +31(0)6 23 94 94 07) en bijdragen van Berk Models, COC Eindhoven en regio en Expreszo casting. Met speciale dank aan TU/e.
Ronald Rooijakkers
Ronald Rooijakkers (Valkenswaard, 1978)

Functie binnen Get High On Life:
initiator, organisator en digitale beeldbewerker

Wat zijn je verwachtingen van Get High On Life:
Het klinkt afgezaagd om te zeggen 'hooggespannen', want dat zeg ik nagenoeg bij ieder project. Echter, ik breng alleen dingen naar buiten waar ik achter sta, dus zeg ik wederom hooggespannen. Dit project is wel weer een sprong in het diepe en dus afwachten of het aanslaat...

Wat wil je in de toekomst op dit gebied gaan doen:
Ik loop al tijden met allerlei ideeën rond. Daarom ben ik ervan overtuigd dat er nieuwe projecten zullen volgen. Hoe ze precies vormgegeven zullen worden, zal de tijd leren … Wat ik wel weet is dat de projecten net zoals mijn grote voorbeeld en inspiratiebron telkens zullen veranderen. Dat zie je in feite ook bij dit project; er zijn overeenkomsten, maar zeker ook veel wijzigingen, te denken aan de vormgeving, maten van de foto's en het thema. Het eerstvolgende project moet wat mij betreft totaal anders zijn!

Wat doe je in het dagelijks leven?
Laatstejaarsstudent communicatie, initiator van SUBstitution en ik heb een parttime baan in o.a. de communicatie.

Hobby's:
Muziek, schrijven, fotografie, reizen en film

Wie zijn je voorbeelden:
Erwin Olaf, Rick Wezenaar, ID&T en Madonna. Vooral Madonna is cool. She re-invents herself again and again. Dat streven heb ik ook; iedere keer moet een project anders zijn, misschien enkele overeenkomsten, maar vooral grote verschillen. Dat is mijn streven.

Wat maakt Get High On Life volgens jou heel speciaal/bijzonder:
Wat mij betreft de vormgeving. In de aanloopfase naar dit project is mij regelmatig gevraagd of ik niet bang ben een TE positieve kijk op partydrugs te schetsen, maar dat is meteen de kracht van het project. Ik ben van mening dat je door die positieve belichting mensen weet aan te trekken en daardoor meer bereikt. Eenmaal aangetrokken kun je ze van alles meegeven …

Een ander speerpunt in het geheel, dat niet veel kunstenaars doen, vind ik de synergie tussen beeld en tekst; zo zijn er verwijzingen naar partydrugs, bijvoorbeeld in de titels, zoals High On X-tasy en bieden we geïnteresseerden informatie over drugs- en drugsgebruik aan. Dit sluit weer aan bij onze doelstellingen voor dit project: mensen motiveren om informatie over drugsgebruik te verzamelen.

Waarom moet je volgens jou Get High On Life gezien hebben:
Het is een jong en fris project met een prikkelend thema dat niet alleen uit beeld maar ook veel achtergrondinformatie bestaat. In feite is het een klein kunstzinnig informatieplatform.

Favoriete foto:
Bij dit project kies ik voor iets wat op zich al door velen is gedaan, namelijk het beeld horende bij mijn favoriete foto binnen dit project High On Partying. Toen ik die foto zag, was ik meteen om. Het geeft een mooi beeld van het project en het is kleurrijk. Vooral de gezichtsuitdrukkingen doen het ...

Mening drugsgebruik:
Het is niet aan mij om te bepalen wat een ander moet doen. Ik sta wel voor 200% achter het idee en de grondslag van dit project: zodra er over drugs gesproken wordt, komen er vaak direct negatieve associaties naar boven. Dit komt omdat veel mensen bang zijn voor drugs en/of omdat zij er niet voldoende over weten. Vooral het laatste zorgt voor een moeilijke dialoog en/of rare of onverstandige acties, zodra iemand in aanraking komt met drugs, drugsgebruik en/of -problematiek. Ik denk, net zoals de anderen binnen SUBstitution, dat bijna iedereen in zijn leven ooit te maken krijgt met drugs. Bijvoorbeeld omdat iemand in de directe omgeving of de persoon zelf begint te experimenteren. Ook overlast van verslaafde gebruikers behoort tot de mogelijkheden. Om dan te weten hoe te handelen of wat te doen, is het makkelijk veel objectieve informatie over drugs en drugsgebruik tot je beschikking te hebben. En of je dan de gebruiker in deze schets of de buitenstaander bent, dat is aan jezelf, als je maar weet wat je doet en dus info hebt ingewonnen!

Anekdotes:
Dit was niet het eerste project, maar wel het zwaarste tot nu toe. Dat komt deels omdat ik telkens zoek naar nieuwe uitdagingen en vernieuwingen, waaronder in dit geval de afstand: het project is op 270 kilometer afstand van onze vestigingsplaats gemaakt. Dat vergt duidelijk meer organisatie en structuur. Wat me in ieder geval aan dit project is opgevallen en bijgebleven is de cohesie van het team. Die was enorm. Wellicht kwam dat ook door de gezamenlijke nacht, in welke mate je daar van kan spreken … Slechts vier uurtjes slaap, maar dat had ook te maken met het vroege tijdstip waarop we begonnen, 05.00 uur.

Het grappigste wat me is bijgebleven, is hoofdvisagist Annette met haar opmerking 'Ik ga hier helemaal uit mijn dak'. Dit is helemaal grappig als je je realiseert dat Annette hoogtevrees heeft en op het dak van de14e etage stond.

Al met al kijk ik terug op zware, maar wel drukke dagen, waarin ik veel heb geleerd. Op naar het volgende zal ik maar zeggen …

In contact komen met Ronald? Mail naar ronald@substitution.nl .